The Immortal Hulk: Or is he Both?

2019. január 10., csütörtök

A szörnyeteg él és a nyomodban van.
Al Ewing újraindított Hulk képregénye visszatért a horror gyökerekhez, és ezzel rászabadította a világra a karakter eddigi egyik legijesztőbb változatát.
Miután a Marvel 2016-ban megölte Bruce Bannert, tavaly ismét visszahozta az Avengers lapjain. Az új Hulk viszont egyáltalán nem hasonlít sem az Incredible, Indestructible, Totally Awesome vagy éppen a Marvel Moziverzumból megismert verzióihoz. A halál és a feltámadás jelentősen átformálta az összenőtt személyiségeket, az eredmény pedig a 2018-as év egyik legjobban sikerült és legnagyobb pozitív visszhangot hozó Marvel képregénye.

„Nem hiszem, hogy hazugság volt. Bruce Banner halott volt. Bruce Banner képes a halálra. De aztán... Ott van a másik fickó...”

Bruce magányosan járja a világot, igyekszik minden napját a lehető legegyszerűbben és a legkevésbé feltűnően tölteni. Egy tál étel, a nap végén pedig egy kényelmes ágy. Próbálja jóra használni a benne élő szörnyeteget és másnap olajra lépni, amilyen gyorsan csak lehet. Az átváltozások kiváltó oka nem a düh, vagy az ingerültség érzése, hanem a nappalok és éjszakák váltakozása. Hulk és Banner azonban mostanra megtanultak együtt létezni, kettejük kapcsolata jelenleg kimondottan békésnek mondható. Tevékenységük azonban egy kíváncsi riporter figyelmét is felkelti...

A vérbeli horror rajongók belekötöttek az új sorozat műfaji besorolásába, mivel a történet nem nevezhető teljes egészében horrornak, inkább csak nagy számban tartalmazza annak elemeit. Szerintünk azonban pont ez teszi fogyaszthatóvá az olyanok számára is, akik egyébként nem feltétlenül szeretik ezt a stílust. Az Immortal Hulk kicsit olyan, mint egy tábortűz körüli rémtörténet, amiket gyerekként mesélünk, és utána nem jön egykönnyen álom a szemünkre. A recept kiválóan működik, de azért humorból sincs hiány: A harmadik, Point of View című fejezet például kimondottan vicces, ebben a részben szemtanúk próbálják meg leírni a Hulk típusú találkozást. Itt egy kicsit a rajzstílus is veszít a komolyságából, hogy oldja az olvasóban a feszültséget.

Apropó, rajzok: A Joe Bennett készítette illusztrációk hátborzongatóan gyönyörűek, amely nagy mértékben hozzájárult az Immortal Hulk sikeréhez. A teljes vizuális élményért felelős brigádnak állva tapsolunk, a színezés is nagyon jól sikerült – olyannyira, hogy még a történet elolvasása után is van kedve az embernek lapozgatni. Reméljük, végig ugyanazok a művészek dolgoznak majd a folytatáson.

Az Immortal Hulk a zöld lény egy intelligensebb verziójára koncentrál, mi több, Banner maga is rávilágít, hogy a jelenlegi felállásban valószínűleg kettejük közül Hulk az okosabb (ha ismered a halálának körülményeit, tudod, hogy miért). Ennek ellenére nem hasonlít sem Joe Fixitre, sem pedig Professor Hulkra, talán pont hogy inkább a ravaszabb és egyszerűbb észjárású inkarnációk egyesüléseként lehet értelmezni. A készítők igyekeztek kihangsúlyozni valamit, amit az olvasók már rég elfelejtettek: Hulk egy szörnyeteg. Mindig az volt, és mindig az is lesz. A magasabb intelligencia jelen esetben még sokkal ijesztőbbé teszi, mintha agyatlan, őrjöngő fenevad lenne. Ha azt hitted, a dühös Hulk para, képzelj el egy dühös Hulkot, aki mindig egy lépéssel előtted jár... Brrr!

Az eddigiek alapján biztosan van, aki azt a következtetést vonta le, hogy az új Hulk gonosz. Bár ezt így ebben a formában nem tudjuk kijelenteni, tagadhatatlan, hogy az ellenkezőjét sem. Az Immortal Hulk egyik legzseniálisabb húzása, hogy elmosódnak a jó és rossz közötti határok, pontosan úgy, ahogy a mi világunk sem fekete-fehér, és ahogy a  legnagyszerűbb embereknek is van egy sötét oldala. Mindannyiunkban ott szunnyad a szörny, aki csak arra vár, hogy előtörhessen.

Az Immortal Hulk összességében a 2018-as év egyik legnagyobb meglepetése, tűkön ülve várjuk, mit hoz a folytatás. Új olvasók számára is kiváló belépési pont lehet, csak ajánlani tudjuk. A sorozat 6-10. füzeteit tartalmazó második TPB The Green Door címmel már előrendelhető. 
A cikkemet a Marvel Magyarország oldalán is megtalálhatjátok. 


The monster is alive and he is coming for you.

Al Ewing’s Hulk reboot goes back to the horror basics, so he could set free one of the scariest incarnation of the character to date.

After Marvel killed off Bruce Banner in 2016, they bringed him back in 2018 on the pages of Avengers. But the new Hulk is not like we know from the versions of Incredible, Indestructible, or the Totally Awesome series. Death and rebirth changed the fused personalities drastically, and the result is one of the best and most critically acclaimed comics of 2018.

„I don’t think it was a lie. Bruce Banner was dead. Bruce Banner can die. But then... There’s the othe guy...”

Bruce travels the world alone. He is trying to live as simple as possible. A bowl of food, and a bed at the end of the day. He is trying to use the monster within to do the right thing, then disappear before anyone notice he was there. The cause of transformations are not the feelings of rage, or anger, but the day and night cycle. He and the Hulk learned how to live with each other, their relationship is quite peaceful at the moment. But their actions were noticed by a curious reporter...

Real horror fans were not completely OK with the genre definition of the comic, because it’s not actual horror, even if it contains various elements of it. But I hardly think it’s a flaw, since it can also be enjoyable for people, who are not into this genre. Immortal Hulk is a bit like those campfire stories, that scared the hell out of you as a kid. There are also parts, that are quite funny, such as the episode called „Point of View”, where witnesses try to describe their sightings of the Hulk. The style of art also gets a bit soft here to lower the pressure on the reader.

Oh, the art! The illustrations of Joe Bennett are creepily beautiful, which also played a huge part in the success of Immortal Hulk. The colors are also perfect, I salute to the whole visual crew, it’s simply amazing. You’ll find yourself peeking in the pages even after you finished the story!

The Immortal Hulk focuses on a more intelligent version of the green monster, in fact, Banner pointed out himself, than the Hulk is probably smarter than him (if you know how he died you know why). He is not like Joe Fixit, or Professor Hulk though. The higher intelligence makes him even scarier, than if he was a mindless brute: If you think the angry Hulk is scary imagine an angry Hulk who’s always one step ahead of you... Brrr! The creators wanted to point out something that most readers forgot: The Hulk is a monster. He always was, and he’ll always will be.

By reading the above, many of you probably got to the conclusion, that the new Hulk is evil. Even if we can’t agree on that, we also can’t say the opposite. The most genial about this series that the line between good and evil fades away. Just as the real world is not black and white, and every person has a dark side. There’s a monster in all of us, who is waiting for the moment to break free.

The Immortal Hulk is one of the biggest surprises of 2018, we can’t wait what comes next. The second TPB called „The Green Door” is available for pre-order.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése