Batman by Tom King Vol. 1-7 (Rebirth)

2019. február 19., kedd


Tom King sajátos perspektívából közelíti meg a Sötét Lovagot, az eredmény pedig az utóbbi idők egyik legmegosztóbb DC képregénysorozata. 

2016-ban a New 52 lezárásával a DC újraindította az összes képregényét, ami a Rebirth korszak kezdetét jelentette. Scott Snydertől a korábban CIA ügynökként tevékenykedő Tom King vette át a tollat, ám sok rajongó nem fogadta túl nagy örömmel a váltást. A gyűlölet végül odáig fajult, hogy Kinget tavaly halálosan megfenyegették, és biztonsági őrök vigyáztak testi épségére a nyári Comic Conon. De mégis mi lehet a baj a sorozattal, hogy ekkora indulatot váltott ki?

A válasz: AZ ÉG VILÁGON SEMMI. 
King egyetlen bűne, hogy olyasmivel próbálkozott, amivel előtte még senki a Batman írók közül, ez pedig a mentális zavarok előtérbe helyezése, és boncolgatása. A rajongók közül sokan nem tudták lenyelni, hogy kedvenc hősüket ilyen érzelmileg meggyötörtnek látják, pedig ha belegondolunk Batman valószínűleg az egyik legdepressziósabb szuperhős, aki valaha szerepelt képregények lapjain. Gyerekkorában a szeme láttára lőtték le a szüleit, amit sosem sikerült feldolgoznia, ezért bosszút esküdött, és úgy éli ki a poszttraumás stresszt, hogy óriási denevérnek öltözve rója a várost, mindezt azért, hogy gyilkos bohócokkal, gengszterekkel és más borzalmakkal küzdjön meg. Mindent hajlandó feláldozni küldetései sikeréért, és mit sem törődik azzal, hogy bármelyik éjszaka az utolsó lehet. Mégis mi ez, ha nem őrület? 

A Batman: Rebirth legfontosabb eleme a Bruce/Selina közötti szerelmi szál, aminek tényleg szappanopera szaga van néha, ugyanakkor nagyon élvezetes. A modern Batman karakterének hajtóereje mindig is a belőle áradó keserűség volt, épp ezért nagyon érdekes fordulat, hogy ezúttal végre magával is törődik, és törekszik a boldogságra.
A sorozatból több részt is ki lehet emelni, de hogy spóroljak a karakterekkel, csak a legemlékezetesebb fejezetekre térek ki. Számomra az első helyen az I am trilógia második és harmadik része áll, melyek az I am Suicide és I am Bane címeket viselik. Mint a címből is kiderül, ezek a fejezetek Banere fókuszálnak, akire már nagyon ráfért egy jó sztori. Szerencsére ezt meg is kaptuk. King egyik legjobb húzása, hogy szembe állítja Batmant és nemezisét, és rámutat, hogy tulajdonképpen nem is különböznek annyira egymástól. A másik kedvencem a War of Jokes and Riddles című epizód, melyben Joker és Riddler egymással vívott háborúja kiolthatatlan futótűzként terjed Gothamben. A humorérzékét vesztett Joker ötlete egyenesen zseniális. Hiszen mit ér a Bűn Bohóc Hercege nevetés nélkül? Az egyetlen gyenge pont idáig a Bride or Burglar TPB, ahol kimondottan érezni, hogy csak a fontosabb események közötti üresjáratot próbálják kitölteni. 

King a tehetséges dramaturgiai érzék mellett kiváló humorral is rendelkezik. Ha épp nem valamelyik esemény sokkhatása alatt állunk, akkor valami egészen abszurd helyzetbe csöppenünk bele, mint például Batman és Robinjai a Bat Burger nevezetű gyorsétteremben, vagy a dupla randi a Superman/Lois Lane párossal. King parádésan figurázza ki a szuperhős élet komikus oldalát, a nevetés garantáltan könnyeket csal az olvasó szemébe.

A sorozat több illusztrátort is maga mellett tudhat, ezekből a legkiemelkedőbb, és legtöbbet foglalkoztatott Mikel Janín, akiről ki merem jelenteni, hogy az egyik legtehetségesebb művész, aki valaha Batman képregényeken dolgozott. A másik említésre méltó David Finch, akinek olyan címek fűződnek a nevéhez, mint a Forever Evil, vagy a Dark Knight New 52 sorozat, ahol nem csak rajzolóként volt jelen, hanem mint író is. Az egyetlen szembetűnő, éles váltást a Rules of Engagement TPB-nél lehet érezni, ahol Joelle Jones ragadott ceruzát.

Tom King Batman szériája jelenleg is tart, a „Rebirth” felirat helyett viszont mostanra már csak a „DC Universe” logó díszeleg a kiadó újabb képregényein. Aki szeretne egy kicsit mélyebb érzelmi töltetű Batman képregényt olvasni, az ne hagyja, hogy befolyásolja az indokolatlan tömeghisztéria. Nem állítom, hogy ez a valaha volt legjobb Batman sorozat, igen, vannak hibái. Rossznak viszont egyáltalán nem lehet nevezni, és tele van jobbnál jobb ötletekkel. Kingnek ugyanis nem az a célja, hogy tönkre tegye a karaktert, hanem hogy új élményt nyújtson az olvasóknak, ezért pedig sokkal inkább tiszteletet érdemel, mintsem gyűlöletet. 


Tom King tried to approach the Dark Knight from a whole new perspective, the result is one of the most divisive Batman comics in years. 

In 2016 the New 52 has era ended, and the age of Rebirth comics begun. Former CIA agent, Tom King took the pen from Scott Snyder, but not everyone was happy about the change. The hate led to the death threat of King, who had to go to Comic Con with bodyguards watching his every step. But what’s the problem with this comic, that it caused so much trouble?

The answer is: NOTHING AT ALL. King’s only guilty because he tried something new, that none of the previous Batman writers before him: He pointed out and focused on Batman’s mental illness. Some fans couldn’t take, that they see their beloved hero so emotinally exhausted, but if we think about it, Batman is probably one of the most depressed characters in superhero history. As a kid, he saw his parents got shot in front of him, so he vowed vengeance, and to relieve his PTSD he dresses up as a giant bat, fights killer clowns, mobsters, and other horrors. He’s willing to sacrifice anything for his mission, and he doesn’t care that any night could be the last. If this is not insanity, what is?

The most important part of Batman Rebirth is the romance between Bruce and Selina, which sometimes has the smell of a soap opera, but still quite enjoyable. The essence of modern Batman was always the misery of the character, so it’s an interesting change, that he finally cares about himself and tries to be be happy. The most important highlights of the run are the 2nd and 3rd part of the „I am” trilogy, titled „I am Suicide” and „I am Bane”. As you could guess, these episodes are about Bane. King sets the Dark Knight against his nemesis, and pointed out that they are not that different as we think. The other greatest episode is The War of Jokes and Riddles, where the war between the Joker and the Riddler spreads through the city of Gotham. The idea of the Joker, who lost his sense of humor is brilliant. What is the Clown Prince of Crime without his laugh? The only weak point of the series is the Bride or Burglar TPB, which is clearly a filler between the important events. 


Besides King has a sense for drama, he’s also gifted with great humor. When we are not under shock because of the events, we find ourselves in funny, absurd situations, such as Batman and his Robins in the Batman themed fast food restaurant called „Bat Burger”, or the double date with Superman and Lois. I guarantee, the laughter will bring tears in your eyes.


There are multiple artists working on the series, the most important is Mikel Janín, who is simply one of the best illustrators, who ever worked on Batman comics. The other honorable mention is David Finch, who could be familiar from Forever Evil, or The Dark Knight New 52, series where he also took part as writer. The only part, where the change is noticable is The Rules of Engagement TPB, which was drawn by Joelle Jones.

Tom King’s Batman is still in progress, however, the „Rebirth” logo has been changed simply to „DC Universe” on the publisher’s newer comics. If you want to read a more emotinal Batman story, then don’t let the mass hysteria manipulate you. Sure, the series has it’s flaws, but it’s still very good and it’s full of great ideas. Tom King doesn’t want to ruin the character, he just wants to bring something new for the readers, and he deserves respect for that, not hate.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése