Transformers: The IDW Collection Phase Two Vol. 1

2019. február 19., kedd

Gyönyörű hardcover kiadásban a modern Transformers képregények 2. fázisa

Sokáig hezitáltam, mielőtt fejest ugrottam az IDW Alakváltókról szóló gyűjteményébe. Elsőre kicsit túlárazottnak tűnt, ami amúgy nem zavart volna egyetlen hosszabb, önálló képregény esetén, de mivel sorozatról beszélünk tudtam, hogy ha egyszer elkezdem, onnan nem lesz visszaút: Addig nem nyugszom amíg a polcra nem kerül a teljes széria.
A csomag megérkezése után viszont hamar meggyőződtem róla, hogy jó vásárt csináltam. 

Először is, minden túlzás nélkül ki merem jelenteni, hogy ez az egyik legszebb, legigényesebben összerakott hardcover, amit életemben láttam. A borító olyan masszív, hogy az a cybertroni háborút is túlélné. A legtöbb képregényemmel ellentétben ezt halál lazán be merném dobni egy táskába és hurcibálnám magammal egész nap, egyszerűen kizárt, hogy baja essen. Az illesztés hibátlan, a fekete selyemszalag könyvjelző páratlan eleganciát sugároz. Egyszerűen csúcsminőség. A gyűjtemény dimenzióiban is nagyobb, mint a hagyományos current size kiadások, de nincs túlméretezve sem. 

Ami viszont végleg meggyőzött, az a tartalom mennyisége. Az árért cserébe elsőre kevésnek tűnt a 290 oldal, de elég sokáig tartott átrágni magam rajta. Néhány tapasztaltabb vélemény alapján a Phase 2 szériával kezdtem. Az első volume tartalmazza a Death of Optimus Prime című one shotot, a More Than Meets The Eye számait 1–5-ig, valamint a Robots in Disguise sorozatot 1–6-ig. 

A sztori a Cybertront szétszakító polgárháború után játszódik. Az előzmények hiányában kicsit nehezebb volt felzárkóznom, de mikor nagyjából sikerült teljesen beszippantott a hangulat. Az IDW legjobb húzása, hogy teljesen kukázták az elavult „az Autobotok a jók, az Álcák pedig a rosszak” koncepciót, és megmutatták, hogy a köztük kialakult konfliktus sokkal bonyolultabb ennél. A „more than meets the eye” szlogen még sosem volt ennyire aktuális. Az Álcáknak is megvannak a saját morális értékeik, és a vágy, hogy azt tegyék, amit helyesnek vélnek. Az Autobotok pedig legalább olyan könyörtelenek tudnak lenni, mint ellenségeik, ha hatalmuk és a rend fenntartásáról van szó. A Transformerek idejétmúlt fekete-fehér világának eltörlésével lehetőség nyílt sokkal felnőttebb, modernebb történetek elmesélésére.

A fontosabb szereplők javát már jól ismerjük a ’80-as évek ikonikus G1 tévésorozatából, ami a mai napig az első helyet foglalja el a rajongók szívében. Nem véletlen, hogy a karakterdizájn is ezt veszi alapul. Ha Michael Bay is kicsit jobban odafigyelt volna az ilyen apróságokra a kilógó női testrészek helyett, akkor ma talán nem sorolnák a munkásságát a b kategóriás katasztrófafilmek közé. Ha valaki nincs képben a G1, vagy annak szereplőit illetően, annak kicsit nehezebb lesz megkülönböztetni egymástól a Transformereket, de ez aligha róható fel az alkotóknak, elvégre ezek a képregények a rajongók kemény magjának készültek. 

Az illusztrációk hozzák az elvárt hangulatot, az egyetlen dolog, amit kicsit hiányoltam, hogy nem adják kellően vissza a Transformerek monumentalitását. Ennek egyszerű oka, hogy a Földet nyomokban sem érinti a történet, így nem volt semmi, amihez képest nagyobbnak tűnnének. Ezért hát bármennyire szeretnék valamibe belekötni, sajnos ezt sem tudom felírni a negatívumok listájára.

A Transformers IDW Collectiont valószínűleg hiába ajánlanám a vérbeli fanatikusoknak, mivel ők már biztosan ismerik. Helyette ajánlom inkább mindenki másnak. Azoknak, akiknek tetszettek a mozifilmek, vagy pont hogy azoknak, akiknek nem, de adnának az Alakváltóknak egy újabb esélyt. Azoknak, akik ma is túláradó nosztalgiával gondolnak vissza a G1, vagy más későbbi sorozatokra. Azoknak, akiknek tetszettek a War for Cybertron és a Fall of Cybertron című videojátékok. Garantálom, hogy ez a sorozat nem fog csalódást okozni. 


Modern Transformers comics collected into a beautiful hardcover

I hesitated for a while, before I dived into Transformers IDW Collection. It seemed a bit overpriced at first, that normally I wouldn’t mind in a case of a single comic book. But since we’re talking about a large series I knew if I start, there’s no turning back: I’m not going to stop until there’s every volume on my shelf. Once the package arrived, I realized that I actually made a great deal.

First of all, this is one of the most beautiful, well put together hardcovers I’ve ever seen. The cover itself is so massive, it could survive the war for Cybertron. Unlike most of my comics, I’d dare to throw this book into a bag, and carry all day without fear, damage is impossible. The binding is perfect. The silk ribbon bookmark shows elegance, like no other. It’s simply top quality. The book is also bigger in it’s dimensions, than current size comics.

What convinced me even more, is the amount of content. For the price, 290 pages seemed too short, but it actually took me a while to finish. After the recommendations of some more experienced readers I started with the first volume of Phase 2, which collects the one-shot Death of Optimus Prime, More Than Meets The Eye issues #1–5, and Robots in Disguise issues #1–6. 

The story takes place after the war on Cybertron. Without the prequels it was a bit hard for me to catch up, but once I did I couldn’t stop reading. The greatest thing these IDW comics did was that they completely dumped the old, outdated „the Autobots are the good guys and the Decepticons are evil” concept, and showed us that their conflict is a lot more complicated than that. Or should I say „there’s more than meets the eye”? The Decepticons bave their own moral code and the desire, to do the right thing, and the Autobots can be just as ruthless, as their adversaries, when it comes to maintain their order. By erasing the once black and white world of the Transformers there’s the opportunity to tell modern stories to a more grown up audience. 

We already know the more important characters from the iconic G1 cartoon, which is still number one on every fanatic’s list. It’s no coincidence, that the character design are based on this ’80s classic. If Michael Bay payed more attention on little things like this instead of female bodyparts, then maybe his work were not be viewed as b category disaster movies. If you are not familiar with G1 or it’s characters, then it’s going to be a bit difficult to make difference between the Transformers. But it’s hardly a flaw, since these comics were made for the die hard fans. 

The illustrations deliver the classic Transformers vibe, the only thing I was missing is that they don’t show how monumetal cybertronians can be. The reason behind that is that none of the arcs are set on Earth, so there’s nothing that they seem big compared to. So even if I want to nag about something, I just can’t.

It would be pointless to recommend Transformers IDW Collection to hardcore fanatics, because they probaly know it already. So instead, I recommend it to everyone else. For those, who like the movies, or for those, who expected more from them. For those, who still feel the nostalgia, when they think of G1, or other tv series. For those who liked the War for Cybertron, and Fall of Cybertron videogames. I promise you, this series will not let you down.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése