Wonder Woman by Greg Rucka Vol. 1

2019. augusztus 23., péntek

A blogon nem igazán szerepelt még olyan képregény, ami női karaktert helyezett volna előtérbe, egy ideje terveztem, hogy orvosolni fogom ezt a hiányosságot, főleg mivel az utóbbi időszakban látványosan megugrott a hölgy olvasóim száma. Wonder Woman egyértelmű választásnak bizonyult, némi tájékozódás után a 2003-ban indult Greg Rucka sorozat mellett döntöttem, mivel a tapasztaltabb rajongók nagy része a legjobbak között hivatkozott rá különböző fórumokon. Pozitív visszhang, csodaszép borító, ezek után tényleg valami egészen zseniálisat vártam, és bár voltak a gyűjteménynek kimondottan jó részei, összességében sajnos mégis csalódnom kellett. A kötet a 2002-es The Hiketeia című történetet, valamint a WW számait tartalmazza #195-től 205-ig.

A The Hiketeia című sztoriban egy ősi rituálé miatt Wonder Womannek meg kell védenie egy megtört lányt bárkitől, aki veszélyt jelent rá. De mi van akkor, ha ez a fenyegetés nem más, mint Diana régi szövetségese, Batman? Ez a történet nagyon is elnyerte a tetszésemet, csupa érzelem, az egyetlen amit sajnáltam, hogy meglehetősen rövid volt, ezért nehéz is ennél többet írni róla spoilerek nélkül. 

A WW számaitól #195-tól 205-ig viszont már koránt sem vágódtam hanyatt, pedig sajnos ezek teszik ki a gyűjtemény nagy részét. Kár, mert amúgy itt is rengeteg volt a jó ötlet. Diana írt egy könyvet, amibe korábbi beszédeit, gondolatait, nézeteit gyűjtötte össze. Az írás azonban nem mindenkinek nyerte el tetszését, Wonder Woman politikai vita tárgya lett, a könyv megjelenését tüntetések követték, a buliból persze a média sem maradhatott ki. A sztoriból kiderül az is, hogy Dianara micsoda terhek nehezednek, nem csak Wonder Womanként, hanem at Egyesült Nemzetek nagyköveteként is. Megismerjük az őt körülvevő személyzetet, sajtósait, valamint egy új ellenséget, Veronica Calet, aki a háttérből minden létező irányból támadja Dianat, és ehhez még szupererőre sincs szüksége. Az események során Wonder Woman szülőföldje, Themyscira is veszélybe kerül. 


Ez így önmagában még jó is lehetne, Veronica Cale érdekes ellenfél, gyakorlatilag ő Wonder Woman Lex Luthorja, motivációikban is van hasonlóság. De mi a probléma a képregénnyel? Pontosan az, ami más címeknél is haza szokta vágni nálam az élményt: TÚL SOK MINDEN TÖRTÉNIK EGYSZERRE. Ráadásul a karakterek fele teljesen felesleges. Szerepel Diana, a sajtósai, titkárai, a szakácsa, az olümposzi istenek, a themyscirai amazonok, Veronica Cale, Veronica Cale tudósai, Medusa, Medusa nővérei, Dr. Psycho, Silver Swan, és még tudnám sorolni, csak vagy fogalmam sincs kicsodák, vagy egyszerűen nem is emlékszem rájuk. A történet felét szimplán ki lehetett volna hagyni, ehelyett folyamatosan ugrálunk a helyszínek és szereplők között, amitől csak zavaros az egész, ráadásul sokszor nem is értjük, mi köze van a mellékszálaknak bármihez. Kicsit olyan, mintha egy vágatlan filmet néztem volna, amihez nem hogy nem adtak hozzá semmit az extra jelenetek, de egyenesen elterelték a figyelmet a lényegről. Ugyanakkor ha valamiért jár a piros pont, az az, hogy Ruckának sikerült jól visszaadnia Diana személyiségét. Fekete pontot viszont épp azért adnék, mert bár Wonder Woman neve szerepel a borítón, a címszereplő mégis sokszor háttérbe szorult. 


A Hiketeia című sztori rajzait J.G. Jonesnak köszönhetjük, a fő WW sorozat képeit pedig Drew Johnson, Shane Davis és Stephen Sadowski követte el. Olvastam olyan véleményt, hogy valaki szerint az illusztrációk túl erotikusak, illetve hogy a karakterek túl vannak szexualizálva a képeken. Korábban volt olyan cikkem, amiben külön kihangsúlyoztam, hogy engem kifejezetten irritál az ilyesmi, nagyon nem szeretem a női szuperhősökön perverz módon élvezkedő képregényes rajzokat. A Wonder Woman erotikája valahogy mégsem lépte át az ingerküszöbömet. A képregény illusztrációi első oldaltól az utolsóig szépek, ízlésesek.

A The Hiketeia, ha a MetaComixon pontozásos rendszer lenne, megkapná tőlem mind az öt csillagot, sajnos azonban itt most a teljes gyűjteményt kell néznem, így a legjobb esetben is csak hármat tudnék rá adni. Ugyanakkor tudom, hogy Rucka tehetséges író, így el tudom képzelni, hogy benevezek a második kötetre, bízok benne, hogy a folytatásban sikerült kijavítania a kezdeti hibákat. Majd kiderül! A The Hiketeia egyébként külön is megvásárolható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése