The Ultimates (A Különítmény, teljes sorozat) by Mark Millar

2019. szeptember 7., szombat

Az Ultimates (magyarul A Különítmény) Mark Millar 2002-ben indult képregénye, a skót származású írónak ez az egyik legjelentősebb Marvel története a Polgárháború mellett. A sztori első fele 2018 szeptemberében magyarul is megjelent a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény részeként, a második kötet pedig nemrég lett megvásárolható a Fumax webshopján. Bár két részre van bontva, mégis egy történetről van szó, a hazai olvasóknak pedig egy teljes évet kellett várniuk, hogy anyanyelvükön is élvezhessék a folytatást. 

A régi rend hanyatlóban van. Sorra tűnnek fel az új, különleges képességekkel bíró szuperemberek, akiknek bár csak egy töredéke akar ártani másoknak, az átlagemberekben mégis félelmet keltenek. A kormány megoldása a problémára a Különítmény: Egy kicsi, de annál hatékonyabb szuperkatonákból álló csapat, akik megvédik az emberiséget a fenyegetéstől. Az osztag a S.H.I.E.L.D. fennhatósága alá tartozik, tagjai személyesen Nick Furynak felelnek. A Különítmény születésével egyidőben, mintha csak a sors akarta volna így, megtalálták a jégbe fagyott Amerika Kapitányt, a világ első szuperkatonáját, aki a csapat szenzációja lesz...

A történet az 1610-es Földön, más néven az Ultimate univerzumban játszódik, a Különítmény pedig nem más, mint a Bosszúállók helyi megfelelője. Főként ez a képregény szolgált a 2012-es film alapjául, szóval ha hozzám hasonlóan az a kedvenced a Marvel Moziverzumból, akkor ezt mindenképp érdemes elolvasnod. A sztori persze, ahogy az lenni szokott, sok ponton eltér a filmtől, mivel nem direkt adaptációról van szó. Ugyanakkor tényleg feltűnően sok a hasonlóság, sokszor még a szövegeket is egy az egyben a színészek szájába adták. Ami pedig kimondottan mókás, hogy bár itt még biztos nem voltak tervben, a képregény mégis utalásokat tesz a későbbi filmekre, sőt: Több dolgot előre meg is jósolt azokkal kapcsolatban, de ez tényleg csak hab a tortán. 


A Különítmény ugyanis attól igazán érdekes, hogy merőben eltér attól a szuperhős ideáltól, amit más képregényekben megszokhattunk. A szereplők nem ritkán kifejezetten ellenszenvesek, sokszor csak rosszallóan csóváljuk a fejünket néhány cselekedetük láttán. Aztán ahogy telik az idő, rájövünk, hogy ők is csak emberek: Tökéletlenek, esendők, akik épp ugyanúgy hajlamosak hibázni, mint bármelyikünk a való életben. Ugyanakkor ez koránt sem menti fel őket tetteik alól, viselniük kell a következményeket, és sajnos nem mindenki érdemli meg a megbocsátást. A karakterek közti konfliktusok sokkolják az olvasót, kb. olyan érzést váltanak ki, mint amikor anyu a szemünk láttára próbálja meg fejbedobni aput a nagyitól kapott antik vázával. Magyarán rendesen belénk fagy a szar, mivel nem számítunk tőlük erre a viselkedésre. Elvégre ők a mi szeretett hőseink, ők nem szegik meg az ígéreteiket, vagy kennek le egyet visszakézből az asszonynak, csak mert éppen rossz napjuk van. Vagy mégis? 

A történetben a Bosszúállók filmekből is ismert karakterek szerepelnek, a már fentebb említett Amerika Kapitány és Nick Fury, Vasember, Hulk, Thor, Sólyomszem, Fekete Özvegy, Giant-Man (vagyis Hank Pym, aki a Hangya filmekben Scott Lang ruháját tervezte) a Darázs, Higanyszál, valamint a Skarlát Boszorkány, igaz, utóbbi kettő nem kapott túl sok reflektorfényt. 


Az Ultimate univerzum karakterdizájnjaival kapcsolatban vegyesek az érzéseim, bizonyos jelmezek nagyon tetszettek, mások kevésbé. Vasember 1610-es Föld-béli páncélja valószínűleg sosem lesz a kedvencem, Sólyomszem és Natasha outfitjét ellenben imádtam, némelyik panelnél olyan érzésem volt, mintha épp most léptek volna ki valami súlyos, szegecselős EBM/Industrial buliról. Bryan Hitch rajzai egyébként összességében nagyon impozánsak, az illusztrátor nem csak a szereplőkre, hanem minden másra is nagy hangsúlyt fektetett, ráadásul remek érzéke van ahhoz, hogy híresebb new yorki épületek monumentalitását és szépségét megörökítse. 

A Különítmény sajátos, modern, emberi megközelítése a Marvel legnépszerűbb szuperhőscsapatának, erősen ajánlott minden Bosszúállók rajongónak. Ha érdekel a teljes történet, a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény 12. és 45. számát keresd! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése