X-Men: Mutant Genesis 2.0 by Chris Claremont, John Bryne, Scott Lobdell & Jim Lee

2019. október 12., szombat

Az X-Men aranykorának legtöbben a '80-as éveket tekintik, hiszen ebben az időszakban Chris Claremont, a franchise legjelentősebb írója alakította kedvenc mutánsaink kalandjait. Ismertebb történetei közé tartozik többek között az Eljövendő Múlt Napjai, valamint a Sötét Főnix is. Ezek egyébként John Bryne-al közös munkái, aki többnyire társszerzőként volt jelen, a párosnak számtalan ma is népszerű karaktert köszönhetünk, például Árnymacskát, Emma Frostot, Kardfogot és még sorolhatnám. Az Uncanny X-Men végül olyannyira népszerű lett, hogy az 1991-ben indult, szimplán X-Men névre keresztelt spin-off sorozat első száma bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a valaha volt legnagyobb példányszámban eladott képregényfüzet. Ez egyben a cikkünkben taglalt Mutant Genesis című kötet első fejezete is. A rekord máig áll: A Polygon idei cikke szerint 8.186.500 darab fogyott az X-Men #1-ből, a második helyezett a 2005-ös Jason Aaron féle Star Wars #1, amiből 1.073.000 példány talált gazdára, ami azért lényegesen kevesebb. A Mutant Genesis 2.0 cím kicsit megtévesztő lehet, ugyanis ez nem az eredeti Mutant Genesis folytatása, hanem annak újra kiadott, vizuálisan feltuningolt, remasterelt változata. A gyűjtemény fejezeteit 1-től 3-ig Claremont, 4-től 5-ig Bryne, 6-tól 7-ig pedig Scott Lobdell írta. Utóbbi ekkor még viszonylag újoncnak számított az iparban, mára azonban ő is jelentőségteljes képregényíróvá nőtte ki magát. 

Magneto a világ ellen! Egy csapat mutáns kétségbeesetten próbál az M Aszteroidára menekülni üldözőik elől, mígnem a mágnesesség mestere közbelép! A csata azonban Oroszország felett történt, ebből akár még nemzetközi konfliktus is lehet. Magnetot meg kell állítani bármi áron. Ez bizony az X-eknek való feladat! 


A folytatásban visszatér egy régi ellenség: Omega Red, aki korábban Arkady Gregorivich Rossovich néven volt ismert! Újbóli feltűnése a Kéz nevű szervezetnek köszönhető, akik elrabolták Rozsomákot abban a reményben, hogy kiszedhetnek belőle néhány régi emléket... 

Az X-Men képregényeknek megvan az a rossz szokásuk, hogy egyből bedobják az olvasót a mély vízbe. Rengeteg az olyan karakter, akikről ha nem tudjuk, hogy kicsodák, vagy honnan jöttek, úgy könnyen lehet, hogy egy mukkot nem értünk abból mi történik, ami minden, csak nem élvezetes. A Mutant Genesis ebből a szempontból viszont nagyon is barátságos, alighanem ez az egyik legkönnyebben fogyasztható X-Men képregény, amit ismerek. Ha a fontosabb mutánsokkal kb. tisztában vagy, akár csak az animációs sorozatoknak, vagy a filmeknek köszönhetően, úgy egészen biztosan elégedett leszel az élménnyel.

A kötet első fele igazi klasszikus X-Men vs. Magneto sztori, ami szembeállítja a két oldal gondolkodását, és megkérdőjelezi a mágnesesség urának gonoszságát. Claremont írói stílusa nagyszerűen öregedett, imádtam a párbeszédeket, a történet végére teljesen függő lettem, épp csak nem hörögtem habzó szájjal, hogy "MÉÉÉG, MÉG AKAROK". Szerencsére a folytatás sem okozott csalódást, Omega Red és a Kéz izgalmas ellenfelek, Rozsomák flashbackjeiből pedig újabb részletek derültek ki rejtélyes múltjáról. A gyűjteményben sok klasszikus karakter feltűnik, Küklopsz, Jean Grey, Xavier Professzor, Bestia, Vadóc, Gambit, Psziché, Kardfog, Jubilee és még sorolhatnám. A Mutant Genesis illusztrációt a legendás képregényrajzoló, Jim Lee követte el, aki ma az egyik legjelentősebb művésznek számít az iparban. Lee számára az X-Men lapjai jelentették az ugródeszkát, nem mellékesen részt vett Gambit karakterének megalkotásában is, később pedig felhasználták rajzait a '92-es X-Men rajzfilmsorozat készítésénél is. Mivel a cikkben a Mutant Genesis 2.0-át elemeztük, ejtsünk pár szót a felturbózott rajzokról is. A készítők tényleg csak finomhangolást végeztek az eredeti alapanyagon, kicsit leporolták, hogy új olvasók számára se tűnjön idejétmúltnak. Szerintem kiváló munkát végeztek, gyönyörűen kihangsúlyozták a színeket/árnyékokat, mindezt olyan fejlett, mai technikával, ami az eredeti képregény megjelenésekor még nem állt rendelkezésre. A borítókat különösen imádtam, mindegyik erős pólóminta/poszter alapanyag. 

A Mutant Genesis 2.0 ajánlott mindenkinek, aki klasszikus, de mégis viszonylag modern X-Men hangulatra éhezik. Újoncoknak kiváló belépési pont, de a felújított vizuál miatt a régi motorosoknak sem érdemes figyelmen kívül hagynia. Élvezetes, könnyen emészthető, és a kötet elolvasása után garantáltan többet akarsz majd. Ne hagyd ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése