Stranger Things: The Other Side/Six by Jody Houser

2019. november 29., péntek

A Stranger Things idei felmérések szerint a Netflix harmadik legnépszerűbb saját gyártású sorozata, nekem pedig a legfőbb érv volt amellett, hogy előfizessek a streaming szolgáltatásra. A '80-as évek hangulata, az azt erősítő fülbemászó synthwave soundtrack, a szerethető karakterek és a kalandos történet azonnal megszerettették velem a szériát, az eddig megjelent három évadot három nap (!!!) alatt daráltuk le itthon. Kicsit bánom, hogy nem osztottam be jobban az epizódokat, már csak azért is, mert így rengeteget kell még várnom, hogy viszontláthassam a hawkinsi srácokat. Szerencsére nem kell teljesen nélkülöznünk őket, hiszen a Dark Horse gondozásában több Stranger Things mini-képregénysorozat is napvilágot látott, sőt, azóta továbbiakat is bejelentettek. Ezekből két fontos kérdésre is választ kapunk: Mi történt Willel a hellyel lefelében, valamint a hawkinsi laboratóriumban a többi különleges képességű gyerekkel?

Bár ez valószínűleg egyértelmű, azért mégis kihangsúlyoznám, hogy ha valaki nem nézi a sorozatot, úgy semmi értelme belekezdenie ezekbe a képregényekbe. A Will történetét feldolgozó "The Other Side" magyarul is kijött "Túloldalon" címmel a Szukits jóvoltából, a fordított verzióról viszont sajnos nem tudok nyilatkozni, mivel többnyire eredeti nyelven, digitálisan olvasok képregényeket (el is felejtettem, hogy létezik magyar változat). A nyolc fejezetet egyébként egyenként vásároltam meg a hazai ár töredékéért a Comixology egyik Black Friday akciójának keretében, darabját 0,79 euróért, azaz kb. 265 Forintért. A Szukits oldalán a cikkben taglalt második mini, a 6-os számú alanyról szóló történet is előjegyezhető. 


 

Will története nem sok újdonságot rejt, gyakorlatilag csak az ő szemszögéből nézzük újra a sorozat ismert történéseinek egy részét. Amit viszont nem tudtunk, hogy Will sokkal többször ott volt az orrunk előtt, mint hittük - csak mivel ő éppen a hellyel lefelében volt, ezért rejtve maradt a szemünk elől. A másik dolog, amit a képregényből megtudtam, hogy a srác milyen derekasan helytállt ebben a torz és ijesztő világban. Az összes szereplő közül eddig Will volt a legkevésbé kedvencem, ami nem is meglepő, hiszen az első évadban szinte alig szerepelt a képernyőn. Mert hát ugye szegény gyermek eltűnt, és nem igazán láttuk min ment valójában keresztül. A képregény ezt a hézagot hivatott betölteni, megmutatja milyen bátorság lakozik a karakterben, aki úgy érzem ezek után sokkal több tiszteletet érdemel. 

 

6 története a sorozat előzményének tekinthető, Will eltűnése előtt játszódik a '70-es évek végén. Eddig is tudtuk, hogy a hawkinsi laboratóriumban voltak más gyerekek is 11-en és 8-on kívül, de róluk ezidáig semmit nem tudtunk. Most viszont megismerjük a lányt, akit korábban Francine-nek hívtak, betekintést nyerünk egykori családi hátterébe, megtudjuk milyen képességek rejlenek benne, és hogy miként került a laboratóriumba, csakhogy a többi alanyhoz hasonlóan Dr. Brenner kísérleti patkánya legyen.

A két mini történetét Jody Housernek köszönhetjük, aki nem is olyan régen szerepelt már egyszer a blogon Star Wars képregények kapcsán. Az illusztrációkat Stefano Maritno és Edgar Salazar követte el, és bár
 belefutottam néhány furcsán kivitelezett arcba (főleg Martino esetében), stílusuk jól passzol a Stranger Things világához. Az ismert szereplők egytől-egyig felismerhetők, a sorozat hangulatát sikerült jól visszaadni, ennél többet szerintem nem nagyon lehet kívánni. A borítókat Aleksi Briclot készítette, szerintem mindegyik parádésra sikerült.

A Dark Horse Comics Stranger Things képregényei jó kiegészítői a Netflix sorozatnak, ugyanakkor fontos, hogy ennél többet ne várjunk tőlük. Kifejezetten csak rajongóknak ajánlom, és ne feledjétek, jövőre magyarul is megjelenik 6 története a Szukits kiadónál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése