The Invincible Iron Man Vol. 1: The Five Nightmares by Matt Fraction

2020. március 17., kedd

Ha valaki felteszi a kérdést, hogy melyik Vasember képregényeket érdemes leginkább elolvasni, a tapasztaltabbak két dolgot biztosan megemlítenek: Az Extremist, valamint Matt Fraction Invincible Iron Man sorozatát. A Fraction féle széria 2008 és 2012 futott, az írót pedig 2009-ben Eisner díjjal jutalmazták munkásságáért. Mielőtt nekivágsz, nem árt, ha elolvasod az Extremist, valamint a Civil Wart, de nem kötelező. Ha a 2008-as Vasember filmet láttad, az már bőven elég ahhoz, hogy remek élményben legyen részed, sőt. Ennél jobb belépési pontot el sem tudok képzelni a Vasember képregények világába, a történet ráadásul Az Öt Rémálom címmel magyarul is megjelent a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény részeként. 

Tony Stark. Milliárdos, iparmágnás, feltaláló és immár a S.H.I.E.L.D. igazgatója is. Ám ezúttal szörnyű megmérettetés vár rá: Ezekiel Stane, aki nem más, mint Tony egykori ellenségének, Obadiahnak a fia! Az alma nem esett messze a fájától: Ezekiel szörnyű bosszút esküdött apja haláláért, és minden eszközt bevet, hogy elpusztítsa Tony Starkot, és vele együtt Vasembert! 


Ha valaki még emlékszik, Obadiah Stane volt a 2008-as Iron Man film főgonosza, aki lemásolta a Vasember páncélt, és Tony életére tört. Ha azt hitted, hogy ő para, akkor még nem ismered a fiát. Ezekiel egy igazi pszichopata, tömeggyilkos állat, akit nem érdekel hány áldozattal jár a kis bosszúhadjárata. Igazán félelmetes gonosztevő, aki a terrorizmus fogalmát egészen új szintre emelte. Ráadásul mindemellett van annyira intelligens is, hogy a saját technológiáját használja Tony ellen, amit tovább is fejlesztett. 

Ha valami miatt igazán zseniális ez a történet, az az, ahogyan bemutatja Tony Stark észjárását. A címben szereplő öt rémálom valójában ugyanarra az egy félelemre vezethető vissza: Hogy Tony elveszti uralmát a Vasember technológia felett, és hogy ez milyen következményekkel járhat. Fraction karakterizáció terén (is) sokat merített az első Vasember filmből, valamint a címszereplő intelligenciáját is sikerült remekül kihangsúlyoznia. Emellett érdekes support casttal is ellátta a főhőst: Szerepel Maria Hill, Pepper Potts, Mister Fantastic, az epilógusban pedig Pókember is beköszön. 


A The Five Nightmares illusztrációit Salvador Larroca készítette, akit főként X-Men és Avengers képregények kapcsán ismerhetnek az olvasók. A képek azon részei, amik digitális technikával készültek mostanra szerintem némileg elavultak - kicsit olyanok, mintha egy régebbi videojáték átvezetőit néztem volna. Gondolok itt elsősorban olyan részletekre, mint a fények/árnyékok vetülése az arcokon. Persze 2009-ben ez még elég jónak számított, és én sem azt mondom, hogy ez egy ronda képregény. Szerintem egy szimpla "remastered" kiadás sokat javítana a rajta, a Marvel már csinált is korábban hasonlót. Larroca igyekezett realista módon ábrázolni a szereplőket, ami a sztori mellett szintén komolyan vehetőbbé tette a képregényt. 

Ha szeretnél megismerkedni a Vasember képregényekkel, akkor a The Five Nightmares az egyik legjobb sztori, amihez hozzájuthatsz. Szinte biztos, hogy nem most írtam utoljára a sorozatról, szeretnék minél hamarabb sort keríteni a következő, World's Most Wanted című történetre is. Ne maradj le róla! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése