Batman Beyond Vol. 1: Escaping the Grave by Dan Jurgens

2020. május 13., szerda

A Batman Beyond egyértelműen gyerekkorom egyik legnagyobb jelentőségű rajzfilmsorozata volt, ami teljesen érthető módon bármikor képes volt a képernyő elé szegezni. Új volt, merész, érett, és nem utolsó sorban remekül beleillett a '90-es/2000-es évek animációs univerzumába annak ellenére, hogy teljesen új és drasztikus irányba terelte a Sötét Lovag mítoszt. Mindennek fényében csak idő kérdése volt, hogy előbb utóbb fellapozzam Dan Jurgens Batman Beyond képregényeit, kinek munkásságához már volt szerencsém a Rebirth éra Action Comics szériájának köszönhetően. Az Escaping the Grave című kötet a Batman Beyond Rebirth #1, valamint a Batman Beyond #1-5 számait tartalmazza. 

Miután Gotham egy globális katasztrófa után lábadozik, Terry McGinnis visszatért, hogy ismét magára öltse a Batman jelmezt, és megvédje a várost. Családja és barátai nem is lehetnének boldogabbak, ám az öröm sajnos nem tart sokáig.
Egy másik visszatérés ugyanis azzal fenyeget, hogy mindent romba dönt, amiért Terry valaha küzdött. Futótűzként terjed a pletyka, hogy Joker életben van, és hogy Terminal szadista bandájának körében a Bűn Bohóc Hercegének második eljövetelére készül. Terry élete egyik legnagyobb kihívása előtt áll. Ha elül a por, vajon ki nevet a végén? 


Az Escaping the Grave után azt hiszem a jövőben érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelnem Dan Jurgens képregényeinek. Az író ugyanis egy valóságos plot twist mágus, de annyira, hogy több ponton is majdnem felkiáltottam meglepetésemben. Őszintén megmondom, hogy nem ismerem a széria előzményeit, többek között a fentebb említett "globális katasztrófát" is teljesen kihagytam, és bár a képregény sokszor utal ezekre, nem szükséges semmilyen különösebb ismeret a sztori megértéséhez. A Rebirth korszak-béli Batman Beyond remek belépési pont bárkinek, aki a régi rajzfilmsorozatot úgy-ahogy ismeri, de azt sem kell annyira átfogóan. A support cast-al kb. nekem is teljesen újra kellett ismerkednem, mivel a rajzfilmekből szerintem jó tizen-akáráhány éve egy epizódot sem láttam. Lehet ideje megint előszedni? 

A történetben szerencsére nincs túl sok haszontalan karakter, ami miatt szintén jár a piros pont Jurgensnek. Fontos szerepet játszik Terry volt barátnője, Dana Tan, valamint hősünk valószínűleg semmire sem jutott volna öccse Matt és barátjuk, Max Gibson nélkül. Ha valaki emlékszik, az eredeti Batman, Bruce Wayne legalább annyira kulcsfigurája volt a régi rajzfilmsorozatnak, mint fiatalabb utódja. Az egyetlen dolog ami miatt átkozni tudom Jurgenst, az az, hogy Bruce-ról iszonyatosan nehéz most bármit spoilerek nélkül írni, de azt hiszem annyit elárulhatok, hogy az egyik hatalmas csavar a történetben vele kapcsolatos. Mellékesen ugyan, de, rövid időre Barbara Gordon is felbukkan a sztoriban. 


A képregény illusztrációit Bernard Chang, Ryan Sook és Pete Woods készítette. Az egyetlen dolog, amivel meg kellett barátkoznom az volt, hogy Batman szeme a rajzfilmekkel ellentétben nem fehér, hanem a ruha többi részéhez hasonlóan piros színekben pompázik. Néhány oldal után viszont már a legkevésbé sem érdekelt, ugyanis az Escaping the Grave igazán profi munka, ami minden szegmenséből ontja a Batman Beyond hangulatot. Terry egyébként hazavágta a korábbi ruháját, így új szerkót is kap a történetben, ami Bruce Wayne egyik korábbi prototípusa volt. A szerelés nem csak a gyakolatban működik jól, hanem az oldalakon is remekül mutat. 

Az Escaping the Grave kötelező olvasmány minden Batman Beyond rajongónak. Jurgens egészen új, izgalmas irányba terelte az eseményeket, és biztos, hogy további jól irányzott csavarokra is számíthatunk még a sorozattól. Kicsit szégyellem is magam, hogy mostanáig méltatlanul hanyagoltam ezt a szériát, lesz mit bepótolnom idén. Ha nem akarsz lemaradni róla, tarts velem, garantálom, hogy nem semmi kaland lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése