Ghost Rider Vol. 1: The King of Hell by Ed Brisson

2020. május 5., kedd

Kisebb örömujjongásban törtem ki, mikor tavaly megtudtam, hogy új Ghost Rider képregénysorozat van készülőben a Marvelnél. Nemrég volt szerencsém belelapozni a szériába, melynek történetét Ed Brissonnak köszönhetjük, és akinek munkásságával ez volt az első találkozásom. Az író nevéhez olyan további ismertebb képregények fűződnek, mint a Dead Man Logan, a Secret Avengers, vagy a New Mutants. A 2019-es Ghost Rider egyértelműen sikeres és izgalmas starton van túl, és az első TPB után bizony pokoli lesz kivárni a folytatást, ami a jelenlegi járvány helyzet miatt egészen biztosan csúszni fog. A King of Hell című volume az ongoing Ghost Rider sorozat első négy számát, a Marvel Comics Presents 6. számának egy részét, valamint az Absolute Carnage: Symbiote of Vengeance című tie-int tartalmazza. 

Mivel Mephisto Doctor Strange fogságában raboskodik, Johnny Blaze foglalta el trónját, mint a pokol királya. Könyörületet nem ismerve vadássza le a Földön portyázó démonokat, valamint száll szembe azokkal, akik szerint méltatlan új címére. Johnny talán kicsit túlzásba is viszi a dolgokat, amiről féltestvére, Danny Ketch saját szemével is meggyőződött. Danny szintén szellemlovas, igaz, ő sosem vágyott erre. Semmit sem szeretne jobban egy normális életnél, és hogy végre csak frissen vásárolt bárjával foglalkozhasson. Most viszont úgy tűnik elkerülhetetlen, hogy ismét lángba boruljon, ugyanis csak ő fékezheti meg Johnny ámokfutását... 


De most komolyan, mi lehet metálabb annál, mint amikor két szellemlovas összecsap? Az író mellett más újdonságokkal is kecsegtetett számomra ez a képregény, ugyanis Danny Ketch karakterével is csak most volt szerencsém megismerkedni. Azt viszont több alkalommal is tapasztaltam már, hogy sokaknak ő jut eszébe először, ha Szellemlovas képregényekről van szó. Danny és Johnny egyaránt főszereplői a történetnek, hol az egyikre, hol a másikra fókuszál a narratíva, miközben belelátunk gondolataikba. Két elképesztően tökös karakterről van szó, akik pont annyira különböznek egymástól, mint amennyire hasonlítanak, ez pedig számtalan izgalmas lehetőséget tartogat a sorozat jövőjére nézve. Egy biztos, amíg a folytatásra várok, tuti fellapozok néhány Danny Ketch képregényt a '90-es évekből, remek móka lesz! 

Bár összességében nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a kötetet, azért akad benne negatívum is, mégpedig a fentebb említett Marvel Comics Presents #6, valamint az Absolute Carnage: Symbiote of Vengeance. Ezek a már-már felesleges, töltelék fejezetek nem igazán hoztak lázba, mivel semmi közük sincs a main stroylinehoz, csak elvonják róla a figyelmet. A Marvel Comics Presents #6-ban szereplő történet túlságosan rövid és semmitmondó ahhoz, hogy egyáltalán bármi egyebet írni tudjak róla, a Symbiote of Vengeance pedig szintén nem fog sokat hozzátenni az élményhez, ha hozzám hasonlóan nem olvastad Donny Cates Absolute Carnage című kötetét. Ebből az egyetlen értékelhető pillanat számomra az volt, mikor kiderült, hogy Vérontóra hatástalan a "bűnhődés tekintete", ami a Szellemlovasok legerősebb fegyvere. 


A main Ghost Rider sorozat számainak illusztrációit Aaron Kuder készítette, aki igazán nagyszerű munkát végzett. Johnny új, királyi címe a karakterdizájnon is visszaköszön, hol lángoló korona, hol pedig iszonyat vagány, ördögi szarvak formájában. Mit szépítsem, egyszerűen kibaszott jól néz ki! A Symbiote of Vengeance, valamint a Marvel Comics Presents #6 rajzait Juan Frigerinek köszönhetjük, és bár utóbbiak sztori szempontjából alulteljesítettek, rajzok terén egy rossz szavam sem lehet rájuk

Töltelék fejezetek ide-vagy oda, a Ghost Rider: The King of Hell egy nagyon erős kezdés, és biztos, hogy követni fogom ezt a sorozatot. Azt javaslom lapozd fel, durrants be a háttérbe valami jó kis gitárnyúzós zenét, és hagyd, hogy felperzseljenek a lángok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése