Batman Vol. 1-2: The Court of Owls/The City of Owls by Scott Snyder & Greg Capullo

2020. július 5., vasárnap

A magyar olvasók jelentős része már valószínűleg ismeri ezt a sztorit, hiszen a Kingpin és az Eaglemoss is kiadta nálunk az elmúlt évek során. Mégis azt kell mondjam, hogy egyszerűen muszáj szót ejtenünk róla a blogon. 
Bár a 2011-es New 52 relaunch sokak szerint kudarc volt a DC részéről, a többség mégis egyetért abban, hogy Scott Snyder és Greg Capullo közös szerelemgyermeke, a The Court of Owls Saga az egyik legjobb Batman sztori, amit valaha írtak. Az elmúlt napokban volt szerencsém eredeti nyelven is olvasni a képregényt, most pedig kifejteném nektek, hogy miért értek ezzel az állítással. A történetet két részre bontották, melynek első részét a The Court of Owls, a másodikat pedig a The City of Owls című volume-ban találjátok. A két kötet együttes tartalma a 2011-es New 52 Batman sorozat első 12 száma, valamint a 2012-ben megjelent Batman Annual #1. A sztorit beszerezhetitek egyben is egy DC Essential kiadás keretein belül, ami a fentebb említett The Court of Owls Saga címet viseli. Fontos viszont, hogy ez utóbbi nem tartalmazza a 12. számot, valamint az annualt sem.

Gotham egy sor brutális gyilkosság színhelyévé vált, Batman pedig ráeszmél, hogy a város mocska sokkal mélyebbről ered, mint azt bárki hitte volna. Miután elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, egy több száz éves összeesküvésről rántja le a leplet, ami mindent megváltoztat, amit Gotham történelméről tudni vélt. Tényleg lehetséges, hogy az eddig csak városi legendának hitt Baglyok Bírósga áll a bűnözés és a korrupció mögött? Vagy Bruce Wayne kezdi elveszteni az eszét, és saját háborújának áldozatává válik? 


Szóval miért is olyan zseniális ez a képregény? Először is, Batmannek van személyisége, ami azt jelenti, hogy nem egy mogorva, búvalbaszott, tőmondatokban beszélő figurát csináltak belőle, hanem Snyder zseniálisan kiemelte a jellemvonásait. Álarcban, vagy anélkül, Bruce Wayne a lehető legjobb formáját hozza ebben a történetben, pontosan úgy beszél ahogy tőle elvárt, minden egyes mondatán érezni, hogy az alkotók értették miről is kell szóljon a karakter. Emellett a nyomozós szálat is a maximumra járatták. Ebben a kötetben tényleg a világ legjobb detektívjéről olvashatsz, ráadásul ez az egyik legrejtélyesebb rejtély, amibe hősünk valaha belebotlott. 

Na de kikkel is áll szemben Batman? A Baglyok Bírósága egy titkos társaság, akik az árnyékból manipulálják a várost, gondosan ügyelve rá, hogy ne fedjék fel magukat. Tagjai komoly hatalommal és anyagi háttérrel rendelkező személyek, akiknek szinte bármeddig elér a keze. Snydernek érezhetően az Illuminátus adta az ihletet, bár a Baglyok Bírósága nem világméretű szervezet (még). Valódi kilétüket fehér hóbagoly álarcok mögé rejtik (amennyire én tudom még ők maguk sem ismerik egymás személyazonosságát.) Az író választása szimbolikus volta miatt esett a bagolyra, mert mint ahogy a történetben is utalnak rá, a denevérek természetes ellenségei. A társaság orgyilkosai az úgynevezett "karmok", akik még Batman számára is félelmetes ellenfelek. 

A történet eseményei komolyan próbára tették a Sötét Lovag mentális és fizikai épségét, aki nem csak hogy az őrület szélére sodródott, de kis híján a fogát is otthagyta. A legtöbb vér, ami ezeken az oldalakon folyt bizony tőle származik. Ez a képregény kiválóan bemutatja, hogy hősünkben milyen emberfeletti elszántság lakozik, ami még akkor is hajtja őt előre, amikor más már rég feladná. Ráadásul ez azon kevés Batman sztorik egyike, amikor még a főszereplő szemében is csontig hatoló félelmet láthatsz. 


Greg Capullo rajzai kiválóan passzolnak Batman világához, az illusztrátornak sikerült egy egészen sajátos, nyomasztó atmoszférát teremtenie. A művész egyébként előszeretettel dolgozik Scott Snyderrel, közös képregényük többek között a Dark Nights Metal, valamint a nemrég megjelent Batman: Last Knight on Earth is. A borítók terén is született néhány igazán legendás darab, például a 6. számé simán elmenne egy elég durva bad tripnek. Capullo karakterdizájnjai alapján készült néhány igazán pofás akciófigura is, szóval ha tetszik a stílusa, akkor érdemes ezekre rákeresned. 

Gondoljon bárki bármit a New 52-ről, a Court of Owls Saga abszolút a kihagyhatatlan Batman sztorik közé tartozik. Ha még csak most ismerkedsz a képregényekkel, és szeretnél többet olvasni a Sötét Lovagról, akkor ez akár egy jó belépési pont is lehet számodra. Ha még hiányzik a gyűjteményedből a történet, úgy ajánlom figyelmedbe a The Court of Owls Mask and Book Set kiadást, amihez az első volume mellett a Baglyok Bíróságának tagjai által viselt hóbagoly álarcot is megkapod. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése