DCeased by Tom Taylor

2020. július 16., csütörtök

Őszintén szólva amikor először hallottam a DCeased létezéséről, még egyáltalán nem hozott lázba a koncepció. Kb. annyit tudtam az egészről, hogy voltaképpen ez a DC válasza a Marvel Zombiesra, aminek szintén nem sikerült különösebben felkeltenie az érdeklődésemet. Tudniillik az igazság az, hogy nem vagyok egy kimondott zombi horror fanatikus. Jó persze, én is nagyon éltem az AMC Walking Dead sorozatának első néhány évadát, ami egy nagyon erős kivételnek számított nálam. A gond ugyanis az, hogy csak nagyon kivételes esetekben sikerül komolyan vennem ezt az egész témát, talán pont azért, mert csak kevesen tudják igényesen tálalni. Ha nem látom a temérdek pozitív értékelést a DCeased kapcsán, talán sosem olvasom el ezt a nagyszerű történetet, és bizony mondom néktek, nagy kár lett volna! 

Az életellenes egyenlet egy romlott változata elszabadult a földön, és vírusként terjed a világhálón. Elég egy pillantás a telefonod kijelzőjére, és máris őrjöngő zombivá változtál. Gépről emberre, emberről emberre terjed, hőseinknek pedig ezúttal tényleg a világ végével kell szembenéznie... 


Mielőtt továbbmegyünk, tisztázzuk: Mi is az az életellenes egyenlet? 
A fogalom Jack Kirby Fourth World című képregényeposzában (amiről lassan muszáj lesz többet beszélnünk!) tűnt fel először. Ez voltaképpen egy matematikai képlet, ami az élet hiábavalóságát bizonyítja. Általa szinte bárki irányíthatóvá válik, mivel elveszti szabad akaratát, és anélkül nevezhetjük-e egyáltalán életnek az életet? Ez Darkseid legveszélyesebb fegyvere, Apokolips ura ezúttal viszont csúnyán mellélőtt. A galibát ugyanis az okozta, hogy megpróbálta módosítani az egyenletet, ami aztán elszabadult, a többit sejthetitek. 

A DCeased nem része a DC kánonnak, eseményei nem hatnak ki a fő kontinuitásra, a saját önálló univerzumában játszódik. A döntés teljesen érthető, hiszen a kiadó gyakorlatilag öngyilkosságot követett volna el azzal, ha az itt történtek befolyásolták volna más képregényeiket, szinte biztos, hogy relaunch lett volna a vége. A történetben ugyanis még az A listás karakterek is úgy hullanak, mint a legyek, amire egyébként én valamiért egyáltalán nem számítottam. Így kissé megrázott, ahogy azt kellett végignéznem, ahogyan kedvenc hőseim egy szempillantás alatt véres cafatokra hullanak, a kezdeti sokk után viszont rájöttem, hogy ez az egész így tökéletes. 

A fentebb említett Marvel Zombiesról tudni érdemes, hogy az alkotók igyekeztek benne viccesre venni a figurát. A DCeased ezzel szemben, csak hogy erősítse kicsit a sztereotípiákat, valami eszméletlen darkra sikeredett. Azt hiszed a zombi apokalipszis para? Akkor képzeld el úgy, hogy a zombiknak szuperereje van. Persze itt is vannak poénok, például John Constanine kissé suttyó, angolos beszólásai (Oh, bollocks!), de az alaphangulat kimondottan nyomasztó az első oldaltól az utolsóig. A szereplők leginkább csak kínjukban viccelődnek, tudván, hogy ha már vége mindennek, utolsó erejükkel még kinyújtják a középső ujjukat, és a halál arcába nevetnek. Ráadásul a történet végén nincs happy end, vagy "és így a világ megmenekült, hála a Pindúr Pandúroknak". Ha lesz, akkor az valószínűleg egy folytatásban, amire egyébként elég jók az esélyek, egy tie-in sorozat már így is fut jelenleg Hope At World's End címmel. 


Elérkeztünk az egyetlen negatívumhoz, ami sajnos nem más, mint az artwork. Trevor Hairsine rajzai bizony elég hullámzó minőséget produkálnak, vannak remekül sikerült panelek, és vannak kimondottan borzalmasak is szép számmal. Az illusztrátor rossz szokása, hogy sokszor indokolatlanul távol helyezi egymástól a karakterek szemeit, amitől rémesen torz megjelenést kapnak az arcok. Superman konkrétan úgy néz ki némelyik képen mintha hiányozna egy kromoszómája, viszont a sztori annyira jól sikerült, hogy igazból semmi kedvem sincs fennakadni ezen. 

A DCeased nagy meglepetés volt számomra, a jövőben talán máshogy állok majd az egész zombi apokalipszis témához. Akár a te műfajod ez, akár nem, ezt a történetet érdemes beszerezned. Továbbá felhívnám rá a figyelmeteket, hogy készültek zombi akciófigurák is a képregény alapján, amiket a linkre kattintva szerezhettek be: https://www.bigbadtoystore.com/Search?SearchText=dceased

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése