Star Wars: Darth Vader Vol. 1: Dark Heart of the Sith by Greg Pak

2021. január 4., hétfő


Ha van valaki a Star Wars univerzumban, akiről mindig szívesen olvasok, az Darth Vader. De ki nem? A Sith Nagyúr alighanem a valaha volt egyik legjobban kitalált gonosztevő, ha nem a legjobb. Érdekesség azonban, hogy a különböző könyvek és képregények talán sokkal jobban elmélyítették a karaktert, mint a filmek. Ezúttal Greg Pak 2020-ban indult sorozatába ugrottam fejest, ami már a beharangozásakor rögtön felkeltette a kíváncsiságomat. Részben azért, mert az írónak köszönhetjük a Planet Hulk és a World War Hulk című nagysikerű Marvel sztorikat is, másrészt pedig azért, mert a témaválasztásból rögtön le lehetett szűrni, hogy ez bizony nem semmi kaland lesz. A Dark Heart of the Sith című kötet a sorozat első 5 számát gyűjtötte össze. A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ!

Mint ahogy azt mindenki tudja, a Birodalom Visszavág során Vader Nagyúr felfedte Luke Skywalker előtt a kettejük közötti rokoni szálat, és maga mellé akarta állítani őt. Luke azonban inkább kis híján a halálba vetette magát, mint hogy őt is hatalmába kerítse a sötét oldal. Történetünkben Vader hajóra száll, hogy megtudja annak idején ki rejtette el előle fiát, ám ez az út haraggal, bosszúval és vérrel van kikövezve. Amellett, hogy a Sötét Nagyúrnak saját múltjával is ismét szembe kell néznie, felbukkant egy arc a múltból, ami visszatért kísérteni őt... 

A Dark Heart of the Sith az egyik legkomolyabb fan service, amihez valaha szerencsém volt, ráadásul a lehető legjobb értelemben. Számtalan recap található benne az előzménytrilógiából, amik emlékeztetnek minket a főhős tragikus sorsára. Ezek a foszlányok viszont pont hogy nem hátráltatják, hanem sokkal inkább viszik előre a történetet. Emellett a nyomozás olyan klasszikus helyszínekre is visszarepít minket, mint a Tatooine, Coruscant és a Naboo. 

A support cast szerepében ezúttal egy kis helyszínelő droid, ZED-6-7 kíséri el Vadert kalandos útjára, majd utána találkoznak - NA ITT JÖN A SPOILER - Sabéval, aki Padmé hasonmása volt a Baljós Árnyakban. A nyomozás ezután új irányba halad tovább, Vader egykori szerelme halálának körülményeit igyekszik kideríteni. Mindeközben új és meglepő szövetségek alakultak ki, noha a felek egyikének nem igazán volt más választása. 


Míg Charles Soule Darth Vader képregényeiben (amik szintén fenomenálisak, mindenképp olvasd el őket!) kifejezetten félelmet váltott ki belőlem a főhős, Greg Pak történetében sokkal inkább szántam őt. A visszaemlékezések különösen betalálnak néhány ponton, és mindent egybevéve ez egy végtelenül szomorú sztori. Felmerült bennem ugyanakkor a kérdés Darth Vader és Anakin Skywalker kettősségét illetően, hiszen a filmekben és máshol is utaltak már rá, hogy Anakin úgymond "meghalt", amikor Vader megszületett. Szerintem ez így ebben a formában egyáltalán nem igaz, és úgy érzem, hogy Greg Pak is hasonlóképpen gondolkodik. 

A jelenleg futó Darth Vader sorozat alighanem minden Star Wars fanatikusnak kedvére lesz, bizony ilyen egy erős kezdés. Türelmetlenül várom milyen kalandokba csöppen a Sith Nagyúr a későbbiekben, mert ahogy a kötet végén kiderült, az Uralkodó bizony nem nagyon bír magával! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése