He-Man and the Masters of the Multiverse by Tim Seeley, Dan Fraga, Richard Friend, Tom Derenick & Matt Yackey

2021. február 7., vasárnap


Ha valaki régóta követ minket, az mostanra már biztosan rájött, hogy egyszerűen IMÁDOM a Masters of the Universe-t. Korábban már volt szerencsém írni az oldalon a könyvespolcom egyik legnagyobb ékkövéről, a csaknem 1500 oldalas He-Man Omnibusról, ami ráadásul sokáig az egyik legolvasottabb írásom volt a blogon. A cikkben elhangzott egy nagyon fontos információ is, mégpedig hogy A multiverzum koncepciója a Masters of the Universe világában is létezik. Külön univerzumnak számítanak a különböző képregények, animációs sorozatok, az 1987-es élőszereplős film, sőt, még az akciófiguráknak is külön realitása van. Tim Seeley ezt a témát maxolta ki a 2019-ben indult, hat számos
Masters of the Multiverse című minisorozatban, méghozzá nem is akárhogy. 

A multiverzumban számos Eternia létezik, melyekben két dolog mindig változatlan: Skeletor csillapíthatatlan vágya, hogy megszerezze Grayskull erejét, és He-Man, aki mindig megállítja őt. Létrejött azonban egy furcsa anomália: Egy ellentétes világ, ahol He-Man a gonosz és Skeletor... Khm, bocsánat, KELDOR HERCEG a jófiú. Utóbbi azonban csatározás helyett csak idétlen csínytevésekre pazarolja idejét és varázserejét. Egy napon viszont Anti He-Man útra kelt, hogy a multiverzum összes He-Manjét lemészárolja, és megszerezze tőlük Grayskull kardját, és azok erejét egyesítse a sajátjával. Így történt hát, hogy az 1987-es, élőszereplős Masters of the Universe film He-Manje és az akciófigurák világának He-Manje felkereste Keldort, hogy segítsen nekik megállítani Anti He-Man ámokfutását. Hiszen ha Anti-Eterniában ő a gonosz, akkor Keldor csakis egy igazi hős lehet...


Igen, tudom, ez most így elsőre talán kissé soknak és bugyutának tűnhet (jó, kicsit tényleg az), de higgyétek el nekem, hogy a Masters of the Multiverse igazán zseniális és ambíciózus cucc. Bár Anti He-Man karakterébe nem szorult túl sok fantázia, Keldor mindenért kárpótol minket, akiről kiderült, hogy akár egészen jó arc is lehetne, ha a többi párhuzamos világban nem lenne egy hatalommániás őrült. Emellett He-Man (és a többi szereplő) számos ismert inkarnációja feltűnik a képregényben, többek között a kultikus 1983-as rajzfilmsorozat He-Manje is. A számomra igen kedves 2002-es reboot viszont valamiért kimaradt ebből a repertoárból, de igazából annyira lekötött a történet, hogy ez egy pillanatig sem szegte kedvemet. 

Mindent egybevéve az az érzésem a Master of the Multiverse-el kapcsolatban, mintha Tim Seeley fogta volna az összes szeretetét, amit a franchise iránt valaha érzett, és belegyúrta volna ebbe az egy történetbe. Ilyesmit utoljára Chip Zdarsky Pókember képregényeinél éreztem, és azt kell mondjam, hogy az ilyen sztorik miatt érdemes igazán comic nerdnek lenni. Az írónak ráadásul remek humora van, és parádés öniróniával világított rá a franchise azon hibáira, amik miatt igazából csak még inkább szeretjük azt. Emellett sikerült összeollóznia elemeket úgy ismertebb DC és Marvel eventekből, hogy a darabokból mégis valami új és nagyszerű dolog szülessen. Hiszen láttunk már nem is egy multiverzumot, párhuzamos világokból elszabadult gonosz hasonmásokat, de ezt így, ebben a formában még soha, és ez a lényeg. 


A rajzok szintén nagyon igényesek, ráadásul az 1983-as rajzfilmsorozat univerzumát látvány szempontjából is sikerült egy az egyben visszaadni az oldalakon. Szinte már nevetséges, hogy milyen rohadt jól mutatnak a klasszikus karakterdizájnok és színek a papíron, remélem, hogy még lesz alkalmam látni hasonlót. Ilyenkor mutatkozik meg, hogy a DC nagyon is komolyan veszi a Masters of the Universe franchiset és annak fan bázisát. Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy náluk jobb helyen valószínűleg senkinél sem lehetnének a képregényes jogok. 

A Masters of the Multiverse több, mint kötelező minden He-Man fannak függetlenül attól, hogy melyik inkarnáció a kedvence. Ez az a fajta a fan service, aminek épp az a lényege, hogy minden rajongót lenyűgözzön. Remélem még megörvendeztet minket hasonló képregényekkel a DC, azt meg még inkább, hogy Kevin Smith is hamarosan hírt ad a készülő anime sorozatról. Már alig várom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése