Barracuda Vol. 1-3 by Jean Dufaux & Jérémy

2021. március 2., kedd

Azóta szeretnék már egy kalózos cikket írni, hogy két éve elkezdtem a blogot, viszont az amerikai képregénykiadók teljesen érthetetlen okból nem igazán foglalkoznak a témával. Pedig szerintem nem igazán létezik izgalmasabb része a történelemnek, mint a tengeri rablók hajmeresztő és nem ritkán horrorba illő kalandjai, számomra egészen elképesztő, hogy valamikor tényleg így éltek emberek. Nem volt hát más választásom, mint szétnézni az európai kiadók kínálatában, és legnagyobb örömömre a Cinebook több kalózos sorozatot is megjelentetett az évek során, legalábbis én kettőről biztosan tudok. Ebből az egyik a
Barracuda, ami hat, kb. 60 oldalas kötetből áll, melyből én az első hármat olvastam el eddig.

A történetünk, mint ahogy az senkit nem lep meg, a Karib Tengeren játszódik. Egy hajót, melyen spanyol nemesek utaznak, kalóztámadás ér. A legénység az életéért imádkozik, ugyanis nem holmi kis bárka ütött rajtuk, hanem a Barracuda, melyen a rettegett Blackdog kapitány parancsol. A tengeri rablók mindenkit lemészároltak a hajón, kivéve egy nőt, annak lányát, egy papot, és egy fiatal fiút, aki hogy mentse a bőrét, nőnek álcázta magát. A zsákmány részeként ráadásul találtak egy térképet, ami mint kiderül, egy elátkozott gyémánthoz vezet. Blackdog a figyelmeztetésre fittyet hányva úgy dönt, hogy amint lehet, a kincs nyomába ered, ám előtte Puerto Blanco szigete felé veszi az irányt, ahol a foglyok élete örökre megváltozik... Persze csak ha megérik! 

A Barracuda kalózai nem az ismertebb történetekből ismert jófej tengeri rablók, akik a saját becsületkódexük szerint élnek, és a lelkük mélyén igazából jó emberek. Nem. A legtöbbjük velejéig romlott vadállat, akiknek bérelt helye van a pokolban. Gyilkosok, tolvajok, erőszaktevők és a tetejében még rabszolgakereskedők is. A képregény egyébként sajnos  meglehetősen keveset időzik a nyílt vízen, nem arra mentek rá az írók, hogy a tengeri élet viszontagságait bemutassák. A több szálon futó történet 90%-ban Puerto Blanco szigetén játszódik, vagyis ez inkább egy amolyan kalózos settingre épülő, "cloak and dagger" jellegű sztori. 

A két legfontosabb szereplő a két foglyul ejtett fiatal, Emilio és Maria, akik a kalóztámadás után a szigeten rekedtek, és jobb híján itt kezdtek új életbe. Nem hittem volna, hogy valaha lesz kedvenc transznemű karakterem, de azt kell mondjam, hogy Emilio tényleg remekül ki lett találva. A történetben ugyanis végig fenntartotta a női álcát és ami a legjobb, hogy egy percig sem volt az az érzésem, hogy ő most csak azért van a történetben, hogy az minél píszíbb legyen. Maria pedig legalább annyira izgalmas karakter, hiszen képes volt töketlen papucsot csinálni a férjéből, aki eredetileg rabszolgának vette őt. 


Mindent egybevéve az a gond a Barracuda-val, hogy túlságosan sok mindent lopott más ismertebb kalózos sztorikból ahhoz, hogy eredetinek lehessen nevezni. Különösen a Black Sails című tévésorozatból, amit mellesleg az egyik legkiemelkedőbb alkotásnak tartok a témában. Puerto Blanco akár Tortuga is lehetne, a szigetet irányító nő karaktere is túlságosan ismerős, a leleményes, agyafúrt szajháé úgyszintén, az elátkozott kincs pedig aztán végképp lerágott csont. Mindennek ellenére azért azt gondolom, hogy érdemes lecsekkolni, ha érdekel a téma, mert ezt az élményt egészen biztosan nem kapod meg a nagy amcsi képregénykiadóktól. 

A képregény legnagyobb erőssége egyértelműen a festői látványvilág, ami semmihez sem hasonlítható, amit eddig láttam a médiumban. Jérémy illusztrációi egészen elképesztően pazarra sikerültek, nincs egy panel, ami ne fogott volna meg ebben a három volumeban. Az izgalmasra sikerült kardozós jelenetek mellett azért akad némi lightos erotika is, ami alatt semmi gusztustalanságra nem kell gondolni, szerintem kimondottan ízlésesre sikerült. Emellett számomra pluszpont, hogy a gyönyörűen ábrázolt hajók mellett a korhű építészet és a kidolgozott belső terek is nagy hangsúlyt kaptak. 

Remélem, hogy még lesz lehetőségem folytatni a Barracuda-t, viszont sajnos jelenleg sokallok összesen 27€-t kicsengetni három hatvan oldalas digitális képregényért. Ha valamikor lesz Cinebook leárazás, akkor egészen biztosan benevezek a folytatásra, és ha így lesz, ti tudjátok meg először. Mindenesetre levontam a tanulságot: Érdemes jobban odafigyelni az európai képregényekre!

1 megjegyzés:

  1. Update: Egy ideje kapcsolatban állunk a Cinebook-al, akiknek szóvá is tettük a Comixology irreálisan magas árait. Nagyon jófejek és segítőkészek, és megtudtuk azt is, hogy a Comixology árai HIBÁSAK. Viszont ezért már nem ők a felelősek, hanem az app üzemeltetői, akiket ráadásul hiába zaklatnak, nem túl egyszerű velük együtt dolgozni. Ha olcsóbban szeretnéd elolvasni a Barracudát, és nem ragaszkodsz a papírhoz, akkor az Izneot ajánlják:

    https://www.izneo.com/en/

    VálaszTörlés