Flash: Fastest Man Alive #1-6 by Gail Simone & Jeff Parker

2021. március 21., vasárnap


Ha valaki a Comixology-n olvas képregényt, az mostanra biztosan belefutott már a DC Digital First képregényeibe, melyek mint a nevük is mutatja, a digitális platformokon olvashatók először. A Flash: Fastest Man Alive volt az egyik első ilyen széria, ám itt a "Digital First" elnevezés meglehetősen csalóka. Ez volt ugyanis az egyik a kiadó Walmart exkluzív sorozatai közül, amiket ráadásul eredetileg 100 oldalas giant képregények formájában adtak ki. Tagadhatatlan azonban, hogy a Walmart után tényleg digitálisan jutott el először a nagyobb közönséghez. Ha engem kérdeztek, a DC csak így próbálta tesztelni az új üzletmodelljét, mely kapcsán Jim Lee maga nyilatkozott arról, hogy sok megjelenés lesz, amihez digitálisan hamarabb hozzájuthatunk, sőt, lesz sok olyan is, amit nyomdába sem küldenek. A gyűjtők most biztos keresztet vetettek, de igazából ha logikusan végiggondoljuk, ez nem feltétlen rossz dolog. Végülis minek pazaroljunk papírt arra, amire nem érdemes? Nem lenne-e jobb tényleg csak a legeslegjobb sztorikat kinyomtatni, és azokat gyűjteni? Igazából én egy ideje már amúgy is ezt csinálom, tökéletes balanszban tartom a digitális és a nyomtatott képregényeimet, és általában azt veszem meg papíron, ami valamiért úgy olcsóbb, esetleg amiről tudom, hogy később továbbpasszolom, vagy ami csak szimplán tényleg KELL a gyűjteményembe. Sorry, kicsit eltértünk a tárgytól! 

Szóval az eredetileg Walmart exkluzív Flash képregények első 5 számát Gail Simone írta, ami elég volt, hogy felkeltse az érdeklődésemet. Neki köszönhetjük ugyanis az egyik legkedvencebb képregénysorozatomat, a Secret Six-t, ő követte el a legnépszerűbb Birds of Prey sztorikat, és a 2006-os Wonder Woman, valamint a 2011-es Batgirl szériája is az olvasólistámon van egy ideje. Simone ezidáig még nem írt Flash képregényeket, vagyis a Fastest Man Alive volt az első, hogy Barry Allennel a főszerepben dolgozhatott. 

Amit viszont nem tudtam, hogy ezek a Walmart exkluzív képregények egy alternatív univerzumban játszódnak, és nem részei a DC kontinuitásnak, más szóval egyik sem kánon. Ez nagyobb szabadságot engedett az íróknak, mivel így nem kellett azzal foglalkozniuk, hogy mi történik éppen a kiadó más képregényeiben. A Fastest Man Alive esetében Simone rengeteg mindent meg is változtatott a kánon sztorikhoz képest, és a saját szájíze szerint mesélte újra Flash első találkozását olyan karakterekkel, mint King Shark, vagy éppen Reverse Flash. Némelyik változtatás tetszett, míg mások egyáltalán nem, de igazából az az érzésem, hogy nem is igazán én voltam a célközönség. Ezeket a képregényeket szerintem sokkal inkább a fiatalabb, 14+ éves újoncoknak szánták, mintsem a már meglévő fanoknak. Ha valakinek ez az első Flash képregénye, akkor tök jó belépő lehet ebbe a világba, régi olvasókat viszont nem feltétlen fogja lekötni. Simone egyébként ha valamit, akkor Flash belső monológját és science nerd személyiségét remekül eltalálta, viszont korántsem mondanám, hogy ez az író legjobb munkája. Nem rossz, inkább olyan közepes. Ebben persze az is benne van, hogy ezek rövid, kis oldalszámba besűrített sztorik, Simone szerintem a main Flash címben tudna ennél sokkal jobbat is virítani. 


A 6. számtól Jeff Parker vette át Simone-tól a stafétát, és az ő egyik rövid kis sztorija győzött meg végül arról, hogy adjak még később egy esélyt ennek a sorozatnak. A
Rational Thought, magyarul Józanész című történetben ugyanis Barry körül megelevenednek a legkülönbözőbb konspirációs teóriák, a lapos Földtől kezdve a megrendezett Holdra szállásig minden. Hősünknek nem kell sok hozzá, hogy megkérdőjelezze az épelméjűségét, míg végül kiderül, hogy egy régi ellenfele áll az egész mögött. A sztori meglepően szórakoztató volt ahhoz képest, hogy kb. 10 oldal sem volt az egész, és az alapötlet van annyira jó, hogy szívesen megnéznék belőle egy hosszabb, kidolgozottabb változatot is. 

Az artworkkel kapcsolatban felemásak az érzéseim. Simone történeteit Clayton Henry illusztrálta, aki sokszor furán megnyújtotta a főhős fejét, mondhatni "csúcsfejet" csinált belőle, amiért őszintén szólva nem igazán voltam oda. Összességében nem rossz, amit Henry csinál, csak bizonyos szögek valahogy nagyon nem mennek neki. Jeff Parker sztorijait Miguel Mendonca és Ramon Villalobos rajzolták, akik kicsit klasszikusabbra vették a figurát, az ő munkájukkal már sokkal elégedettebb voltam. 

Ha új vagy a képregények világában, vagy csak kevés időd van olvasni, akkor érdemes belelapoznod a Fastest Man Alive-ba, viszont tudnod kell, hogy a main Flash képregényekben azért ennél komolyabb és jobb dolgokra számíthatsz. Legalábbis az első 6 szám után nekem ez a véleményem, azért kíváncsi vagyok, hogy Jeff Parkernek milyen ötletei voltak még. Továbbá nem ez volt az egyetlen a Walmart exkluzívok közül, amiből bevásároltam, szóval nem most jártunk utoljára a "Walmartverzumban". Na jó, ez így rettenetesen hangzik. A "Walmartverzum" nem egy létező fogalom, légyszi ne használjátok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése