Invincible Iron Man: World's Most Wanted Book 1-2 by Matt Fraction & Salvador Larroca

2021. március 15., hétfő


Tudtam én, hogy Matt Fraction Vasember képregényei ütősek, de azt nem, hogy ennyire. Meg merem kockáztatni, hogy a
World's Most Wanted a legjobb Marvel sztori, amit életemben olvastam, őszintén le vagyok nyűgözve. Ez egyébként az író Invincible Iron Man sorozatának második és harmadik része, ami terjedelme miatt csak két kötetbe fért bele. Az első volumeról már írtam korábban, és abszolút ajánlom, viszont az sem tragédia, ha egyből a Most Wanted-re ugrasz. Előtte viszont mindenképp érdemes elolvasni Brian Michael Bendis Secret Invasion című eventjét, ami valamelyest kapcsolódik a sztorihoz. Az erről írt kritikám szintén visszakereshető a blogon. 

A Skrullok invázióját követően a S.H.I.E.L.D-et feloszlatták, hamvaiból pedig létrejött a H.A.M.M.E.R. nevű rendfenntartó szervezet, melynek vezetője ráadásul nem más lett, mint Pókember ősellensége, Norman Osborn. Az egykori Zöld Manó természetesen ezúttal sem készül semmi jóra, és nem mást próbál megszerezni a S.H.I.E.L.D.-től távozó Tony Starktól, mint a Polgárháború regisztrációs törvényének idején bejegyzett szuperhősök adatait. Tony nem csak hogy megtagadja ezt Normantől, de egy vírust is rászabadít a H.A.M.M.E.R. rendszerére, mindez viszont nem marad megtorolatlanul: Osborn bosszúból totális háborút indít Vasember és a Stark Industries ellen... 


Mint ahogy fentebb is írtam, Norman Osbornt elsősorban Pókember ellenségeként szokták ismerni, épp ezért mindig öröm látni számomra, amikor maga mögött hagyja ezt a szerepet, és más hősök orra alá is borsot tör. A "borsot tör" itt enyhe kifejezés, ráadásul annak is remek példája ez a sztori, hogy Norman nem akkor a legveszélyesebb, amikor Zöld Manónak öltözve rohangászik, hanem amikor ilyen szintű hatalom birtokába jut. Gyakorlatilag az egész világot sikerült Tony ellen hangolnia, miközben ő azt csinálja, amihez legjobban ért: Parancsokat osztogat, és persze rezzenéstelen arccal hazudja a médiában, hogy Vasembert márpedig emberiségellenes bűntettek kapcsán akarják kihallgatni. Az író azokat a pillanatokat is remekül eltalálta, amikor Normant nem veszik a kamerák, és amikből teljesen nyilvánvaló, hogy egy igazi elmebeteg. A történet olvasása közben akaratlanul is úrrá lett rajtam a nyugtalanító gondolat, hogy vajon hány hozzá hasonló pszichopata tölt be a világban ilyen magas pozíciókat. 


A történet érdekessége továbbá, hogy Vasember abban látja a megoldást, ha szép lassan, önként válik meg az egyetlen szupererejétől, ami nem más, mint páratlan intelligenciája. A Norman által áhított információ ugyanis hősünk fejében van, az agya voltaképp egyfajta merevlemezként tárolja azt. Tony a történet előrehaladtával tehát szép lassan, fokozatosan épül lefelé szellemileg, annyira, hogy a bonyolultabb Vasember páncélok irányítása is meghaladja a képességeit. Mondanom sem kell talán, hogy mindezt tök szomorú látni, és előre szólok, a történet végén nincs happy end. 

Szerencsére Tonynak vannak azért barátai, akikre számíthat, ez pedig legalább annyira a mi szerencsénk is, ugyanis ezeken az oldalakon látható az egyik legütősebb girl power csapat, amit volt szerencsém látni a médiumban. Fekete Özvegytől és Maria Hilltől megszoktuk már, hogy állják a sarat, viszont a legjobb pillanatokat Pepper Pottsnak köszönhetjük, aki nem mellékesen a Rescue névre keresztelt Iron Woman páncélban is remekül brillírozik. Pepper egyértelműen a legfényesebb csillag ebben a történetben, amire őszintén szólva nem számítottam, jelentősen felértékelődött a karakter a szememben. A lányok pechére Norman bárkit, aki segít Tonynak, tettestársnak tekint, szóval őket sem épp a legvidámabb perceikben látjuk a sztoriban. 


Salvador Larroca rajzai továbbra is pazarul néznek ki, ami leginkább az akkor korszerű digitális technológia maximális kihasználásának köszönhető. Sok panelen kicsit olyan az eredmény, mintha a karakterek mögötti hátteret fotózták volna, és arra rajzolták volna oda a képregényes szereplőket. Az épületek, a víz és egyéb részletek kidolgozásába is rengeteg energiát fektettek, ráadásul szerintem az is dobott nálam kicsit az élményen, hogy digitálisan, és nem papíron olvastam a történetet. 

Egy szó mint száz, ha szereted Vasembert, ezt a sztorit el kell olvasnod. Mindenképpen folytatni fogom ezt a sorozatot, sőt, valószínűleg ha lesz legközelebb Marvel cikkem, akkor az is Matt Fraction Invincible Iron Man sorozatáról fog szólni. Amíg ezzel a szériával nem végeztem, addig nincs is értelme elkezdenem másikat. Ennél úgysem lesz jobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése