Justice by Jim Krueger & Alex Ross

2021. április 7., szerda


Mai cikkünk témáját már biztosan sokan ismeritek, mivel mondhatni alap Justice League sztorinak számít, ami ráadásul magyar nyelven is megjelent a DC Nagy Képregénygyűjtemény részeként. Bár sok szempontból értem, hogy miért gondolnak rá így, egyszerűen nem tudok szó nélkül elmenni a 2005-ben megjelent Justice hibái mellett, amik után egyértelműen ki merem jelenteni, hogy bizony vannak ennél sokkal jobb Igazság Ligája képregények is. Ilyen téren tehát nálam abszolút a túlértékelt kategóriába esik, viszont a gyengeségei mellett tagadhatatlanul vannak erősségei is. 

A történetben a DC Univerzum gonosztevőiből összeállt Végzet Légiója összehangolt támadást indított az Igazság Ligája ellen Brainiac és Lex Luthor vezetésével. Meglepő módon azonban épp a világot akarják megmenteni a pusztulástól, amit mindannyian megtapasztaltak egy közös látomás során. Brainiac és Luthor viszont nem bízik egymásban, és ahogy haladnak előre az események, a valódi szándékukra is fény derül. Vajon sikerül a Ligának időben megállítania ellenségeiket? Vagy a pusztulás immár elkerülhetetlen? 


A
Justice eredetileg nem volt része a DC kánonnak, mi több, Alex Ross szerint a szereplők a képregények ezüstkorának modernkori megtestesülései. Hogy a pozitívumokkal kezdjek, mindenképpen érdemes megemlítenem, hogy a készítők remek kérdéseket fogalmaztak meg az egész szuperhős mítosszal kapcsolatban: Itt vannak ezek a zseniális karakterek elképesztő képességekkel megáldva, de miért nem használják arra a hatalmukat, hogy jobbá tegyék a világot? Miért nem vetnek véget a szegénységnek, éhezésnek, szenvedésnek? Mi értelme bárkit megmenteni a halál torkából, ha utána ugyanahhoz a nyomorúságos élethez tér vissza? Lássuk be, ezek teljesen jogos kérdések, és Lex Luthor szájából irdatlan kemény volt hallani mindezt. Vannak itt tehát nagyszerű gondolatok, de akkor mi a probléma? 

A Justice egyik legnagyobb hibája az, hogy indokolatlanul el lett nyújtva, és vannak benne olyan szálak, amik konkrétan sehová sem vezetnek. Ilyen például, ahogyan Brainiac elrabolta Aquaman fiát, aminek szerintem nem volt sok értelme azon kívül, hogy ezzel a készítők személyes indítékot adtak a bosszúra Atlantisz királyának. Brainiac célja mindezzel ráadásul borzasztó rosszul lett tálalva, ha volt is rá konkrét magyarázat, az elveszett valahol az éterben, és végül a Redditen találtam meg a válaszokat a képregény helyett, ami hát lássuk be, nem túl jó. Joker pedig, bár szerepel az eventben, egy totálisan elpazarolt karakter, az ő mellékszálát egy az egyben ki lehetne szedni a történetből, kb. ugyanaz lenne az eredmény. 


Mindezen felül ami nálam komolyan visszavett az élvezhetőségből, hogy a
Justice borzasztóan túl lett bonyolítva. Lépten-nyomon beleesik a grandiózus crossoverek hibáiba: Túl sok karakter, káoszba fulladt harcok, ahol sokszor nem egyértelmű, hogy mi történik és miért. Félre ne értsetek, az alaptörténet jó, még akkor is, ha már ezer hasonlót láttunk. Csak kicsit meg kellett volna vágni, akár egy filmet, kiszedni belőle a felesleges dolgokat, amik csak elterelik a figyelmet a lényegről. Úgy éreztem magam olvasás közben, mintha ez már eleve egy bővített változat lenne, pedig még csak nem is a deluxe kiadást olvastam (és nem mintha tudnám, hogy abban mi a +100 oldal bónusz tartalom, csak tudom, hogy megjelent egy ilyen is). 

A képregényt az általam igen nagyra becsült Alex Ross illusztrálta, aki ezúttal is brutálisan szép, fotorealisztikus festményeivel dobott nem is keveset a minőségen. Viszont ez a pozitívum talán kicsit negatívum is egyben: Ross ugyanis olyannyira tehetséges, hogy szerintem kb. bármilyen képregényről képes elhitetni, hogy az jobb, mint amilyen valójában. Felmerül a kérdés, hogy a Justice vajon akkor is ekkora sikereket ért volna-e el, ha valaki más készített volna teljesen más jellegű illusztrációkat a történethez? Szerintem nem. 

Mindent egybevéve a Justice-nál vannak sokkal jobb és sokkal rosszabb képregények is, viszont egyáltalán nem akkora durranás, mint ahogy sokan állítják. A látvány 10/10, de a sztori sajnos bőven hagy kívánnivalót maga után. Számítok rá, hogy ezzel a kritikával sokan nem értetek majd egyet, ha így van, nyugodtan írjátok meg kommentben Facebookon, érdekel a véleményetek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése