Star Wars: Vader Down by Jason Aaron and Kieron Gillen

2021. április 29., csütörtök


Erről a képregényről eredetileg nem akartam cikket írni, mivel már évekkel ezelőtt megjelent magyarul, máig kapni a legkülönbözőbb könyvesboltokban és szerintem a legtöbb ember már elolvasta, akit érdekelt. Kivéve egy valakit: ENGEM. Nekem mostanáig totál kimaradt ez a sztori, viszont az egyik részletbe belefutottam nemrég egy random Facebook csoportban, ami igencsak meghozta a kedvem a kötethez. Viszont van egy rossz hírem: Ha szerinted ez a Marvel égisze alatt megjelent legjobb Star Wars képregény, akkor kénytelen leszek vitába szállni veled. 

A Vader Down Kieron Gillen Darth Vader szériájának és Jason Aaron Star Wars fősodrának a találkozása, keresztmetszete és közös eventje. Az alapkoncepció egyébként zseniális, ez tagadhatatlan: Miután Vader megtudta, hogy Luke az ő fia, elsődleges céljának tekinti, hogy maga mellé állítsa őt. Doctor Aphra segítségével sikerült is lokalizálnia őt a Vrogas Vas bolygón, a Sith Nagyúr pedig rögtön arra is fordult saját tie vadászával. Ám a hiperűrből kilépve egy lázadó rajjal találta szemben magát, akik nyomban meg is kezdték ellene a támadást. Vader hajója az ütközet következtében lezuhant a bolygón, ez pedig kihagyhatatlan lehetőség a felkelők számára, hogy egyszer és mindenkorra elintézzék őt. Ám a lázadók hamar rájönnek, hogy sajnos nem Vader az, aki halálos veszélyben van... 


Hogy a pozitívumokkal kezdjek, a
Vader Down-nak megvan azért a maga varázsa. Első sorban az, hogy 1000%-ban hozza az eredeti trilógia hangulatát, ráadásul itt van minden kedvenc karakterünk. Luke, Vader, Leia, Solo, Chewbacca, C3PO, R2... De mi most nyilván Vaderre vagyunk kíváncsiak, a kötet pedig a tökéletes példája annak, hogy mennyire félelmetes harcos is ő. Egymaga száll szembe egy tengernyi lázadóval, akik úgy hullanak előtte, mint a legyek, maximálisan kihasználja az erő adta lehetőségeket, tényleg telis-tele van a képregény iszonyatosan badass pillanatokkal. 

A problémák a mellékesebb szereplőkkel kezdődnek, élen Doctor Aphrával, aki számomra egy totál érdektelen karakter, és őszintén szólva nem értem, hogy mitől lett annyira népszerű, hogy még saját képregénysorozatot is kapott. Az őt mindenhová követő Triplazéró pedig rém idegesítő: Elsőre nyilván tök jól hangzik egy gonosz protokoll droid, aki konkrétan egy anti-C3PO, ám sajnos a karakter semmi mást nem csinál egész idő alatt, mint hogy mindig ugyanazt az egy poént erőlteti, csak kicsit másképp: "Haha, de jó lesz majd megölni őket. Haha, imádok embereket kínozni. Amúgy mondtam már, hogy imádok gyilkolni, meg embereket kínozni? Meg persze a vért is, de főleg a kínzást". Ezt a poént el lehet sütni pár panelen keresztül, de hogy konkrétan Gillen Vader sorozatának eleje óta csak ezt nyomatja... Elég fárasztó. 


Itt még nincs vége a fantáziátlan karakterek névsorának, ugyanis Chewbacca is megkapta a saját gonosz verzióját Black Krrsantan személyében, aki egy Wookie fejvadász. ÉS HÁT HA GONOSZ, AKKOR MÁR LEGYEN FEKETE SZŐRE, ez csak természetes. Jó, oké, végülis elég nagy a galaxis, miért is ne lehetne benne egy Wookie fejvadász? Rendben. És még mielőtt Wookie rasszizmussal vádolnánk az írókat, ejtsünk inkább pár szót Karbin parancsnok karakteréről, aki egy fénykardokkal hadonászó kiborg Mon Calamari, másképp szólva EGY HALFEJŰ GRIEVOUS TÁBORNOK. SZÓ SZERINT. MÉG A TESTE IS UGYANAZ. És igen, tudom, hogy ezek a karakterek nem ebben a kötetben tűntek fel először, de akkor is JAJJ. 

A legnagyobb probléma azonban mégis az a Vader Down-al, hogy a sztori bár egyáltalán nem rossz, mégis felesleges. Hiába halt hősi halált megannyi lázadó, ha közben azt érzem, hogy az itt történteknek valószínűleg semmi hatása nem volt a későbbi eseményekre nézve. Vader lezuhant, jött a mészárlás, Luke, Han és a többiek pedig szimplán kereket oldottak a történet végén. A képregény eventekre általában jellemző, hogy a benne történtek azért valamilyen módon befolyásolják a szereplők életét a későbbi füzetekben. Itt konkrétan szó sincs ilyesmiről. Oké, mindez megtörtént, csak minek? Hova vezet ez az egész? Mert nekem úgy tűnik, hogy leginkább sehova. És persze, értem, hogy itt nem igazán lehet új status quo-t felállítani, mivel ezek a képregények a filmek közötti időszakot mesélik el, de attól még szerintem ez egy óriási kihagyott ziccer. Pedig még az is kiderült, hogy van egy Jedi templom a bolygón, ahol azt hittem Luke, vagy Vader találni fog valamit, de aztán ezzel sem kezdtek semmit az írók. Pedig ebből simán fel lehetett volna vezetni valamit, kár érte.


A látvány szerencsére a Marvel Star Wars képregényeire jellemzően elsőosztályú, ami nem is csoda, hiszen Mike Deodato Jr. és Salvador Larroca készítette az illusztrációkat. A képregények ezen részét igazából eddig egyik Star Wars cikkemben sem kellett lehúznom, a kiadó tényleg nagyon szívén viseli a franchise-t. Viszont sajnos a rajzok nem javítják ki a történet hiányosságait, és hát nem ez az egyetlen szempont, ami alapján megírunk egy kritikát. 

A Vader Down alapvetően nem rossz, viszont valaki igazán visszakapcsolhatná a gravitációt, hogy súlya is legyen ennek a történetnek. Az alapötlet jó, viszont erősen hiányolom, hogy a készítők nem hintették el azokat a bizonyos magvakat, amikből később további ütős sztorik bontakozhattak volna ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése