Batman Vol. 1: Their Dark Designs by James Tynion IV [Batman (2016-) #86-94 + Batman Secret Files #3]

2021. május 29., szombat


Tom King kissé megosztóra sikeredett Batman sorozata után James Tynion IV-ra esett a választás, hogy átvegye a DC Comics talán legeslegfontosabb címét. Az író elődjének kísérletezése után úgy döntött, hogy visszatereli a szériát a gyökerekhez, más szóval fellélegezhetnek azok, akiknek King munkássága bármilyen okból nem jött be. Őszintén szólva fogalmam sem volt mire számítsak, amikor kezembe vettem a Their Dark Designs című kötetet, bár azt eddig is tudtam, hogy Tynion tagadhatatlanul tehetséges. Azt viszont nem vártam, hogy életem egyik legzseniálisabb Batman történetét fogom olvasni, a sorozatnak már most komoly esélye van, hogy az egyik legkiemelkedőbb DC szériaként emlékezzek vissza rá a jövőben. 

Bruce Wayne-nek van egy terve Gotham jövőjére nézve - egy terv, melynek lényege, hogy a vállalatát felhasználva megreformálja a várost, hogy soha többé ne legyen szükség Batmanre. Ám nem ő az egyetlen, aki terveket sző... Deathstroke ugyanis visszatért, és ez még csak a kezdete annak az összeesküvésnek, ami teljesen a feje tetejére állítja majd a Sötét Lovag világát. Ki lehet a rejtélyes bűnözőzseni, akit Designernek hívnak, és mi köti őt össze Jokerrel, Pingvinnel, Rébusszal és Macskanővel? És vajon mit jelent a mesterkedésük a város jövőjére nézve? 


A történet olvasása közben végig az járt a fejemben, hogy vajon milyen magas lehet Tynion IQ-ja. Szerintem biztos rohadt magas, ha egy ilyen sztori összeállt a fejében. A
Their Dark Designs kellemesen komplex, pont csak annyira, amennyire kell, és nagyon élvezetes annak ellenlére, hogy meglehetősen sokáig csak találgatni fogsz, hogy mi történik. Mégis ami a legjobb húzás volt az író részéről, az az, ahogy megragadta a karakterek lényegét. Azokra az alapokra és jellemvonásokra fókuszált, amik legelőször eszünkbe jutnak ezekről a szereplőkről. Az első és legfontosabb, hogy Batman tényleg egyértelműen a világ legjobb detektívje ebben a sztoriban, emellett az író nagy hangsúlyt fektetett a technológiai fölényére is. Pingvin egy igazi maffiozó, akinek a hatalom és a befolyás jelenti a legtöbbet. Rébusz folyamatosan rejtvényekkel bombázza a Sötét Lovagot, Joker pedig még mindig csak a móka kedvéért csinál mindent. Macskanő pedig hiába Batman felesége, még mindig egy tolvaj fejével gondolkozik. A magam részéről nagyra értékeltem Tom King újító szándékát, viszont most az a véleményem, hogy pontosan ezekről kell szólnia egy Batman képregénynek, annak karaktereinek, és úgy gondolom, hogy Tynion-nál aligha lehetett volna alkalmasabb írót találni a cím élére. 


Bár sok szempontból tényleg az alapokhoz tért vissza a sorozat, természetesen nagyon is érezhető Tom King munkásságának utóhatása. Fontos például megemlíteni, hogy a
Their Dark Designs Alfred halála után játszódik, így a történetben Lucius Fox segíti Batmant a háttérből. Emellett Tynion nagyon is eltökélt volt az új status-quo felállításában, a sztori lényegében a Joker War című történet előkészítése. Gotham ugyanis pusztító háború elé néz, és azt hiszem elárulhatom, hogy a Sötét Lovag ezúttal nem számíthat majd az anyagi hátterére, ami korábban mindig a rendelkezésére állt. Ha valaki szerint Batman szuperképessége mindössze a gazdagságában rejlik, az kezdjen neki ennek a sorozatnak, Tynion ugyanis erre igyekszik majd rácáfolni a folytatásban. 

A történet végeztével erősen kétlem, hogy hallunk még a Designerről, aki egyébként kb. végig az orránál fogva vezette a szereplőket, kivéve egyet. Na mit gondolsz, ki lehet az? 🃏 Kicsit talán kiszámítható volt, hogy ki mozgatja igazából a szálakat, ugyanakkor nem mondanám,  hogy a konklúzió emiatt kisebbet ütött volna. Nem mellékesen ezeken az oldalakon debütált egy másik új karakter is, név szerint Punchline, aki nagyon leegyszerűsítve az új Harley Quinn. Vagyis nem egészen, mert amúgy kicsit sem hasonlít rá, sem külsőre, sem személyiségben. Punchline egész más módon kötődik Jokerhez, mint Harley, emellett sokkal ijesztőbb és gonoszabb, mint ő. 


Their Dark Designs illusztrációit olyan művészek készítették, mint Guillem March, Tony S. Daniel, Jorge Jimenez és még sorolhatnám. És hát azt kell mondjam, hogy AZT. A. ROHADT. Ez a kötet valami brutálisan szép, néha meg is álltam az olvasásban, csak hogy megmutassak pár rajzot a feleségemnek. A minőségi papír és a oversized formátum csak még inkább dob az élményen. Ilyenkor megértem miért drágultak meg a DC kötetek, látszik, hogy mire megy el a pénz. Sem látvány szempontjából, sem semmi egyéb kapcsán egy rossz szót sem tudok szólni erről a képregényől, jöjjön hát az összegzés: 

A Their Dark Designs akkorát ütött, hogy még mindig csak pislogok, és gebedjek meg, ha ezek után nem nevezek be a folytatásra. James Tynion IV egy zseni, és egyszerűen muszáj látnom, hogy mi van még a tarsolyában. Ez egy nagyon jó belépési pont, ha az elmúlt évek Batman sztorijai nem jöttek be, és biztos vagyok benne, hogy ezzel elégedett leszel majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése