Green Arrow by Kevin Smith & Phil Hester

2021. június 24., csütörtök

Kevin Smith neve ismerősen csenghet azok számára is, akik nem mozognak annyira otthonosan a képregények világában, hiszen ő írta és rendezte többek között a Shop Stop és a Jay és Néma Bob filmeket, melyekben ráadásul ő maga játszotta el Néma Bob karakterét. Jelenleg a Netflix számára készülő Masters of the Universe animációs sorozaton dolgozik, amivel az első látnivalók alapján kenyérre fogja kenni a rajongókat. Smith emellett képregényíróként is komoly sikereket ért el, a Green Arrow sorozata pedig alighanem a legkiemelkedőbb munkássága ezen a téren. Őszintén szólva én mindig is főképp az Igazság Ligája tagjaként ismertem a karaktert, magyarán mostanáig nem olvastam kifejezetten szóló Green Arrow képregényt (ami nagy hiba volt). Nemrég azonban egy Comixology akció keretében sikerült kb. 700 Forint értékben beszereznem a teljes Smith-féle sort, vagyis a 2001-es Green Arrow széria első 15 számát, amit egyetlen 367 oldalas kötetbe gyűjtöttek össze. 

Oliver Queen halott. Legalábbis annak kéne lennie, miután egy repülőn felrobbant bomba végzett vele tíz évvel ezelőtt. Most viszont minden jel arra utal, hogy visszatért, amivel nem kis meglepetést okozott az Igazság Ligája tagjainak. Valami azonban nem stimmel Oliverrel, mintha megállt volna körülötte az idő. Szemmel láthatóan nem akar tudomást venni arról, hogy mi történt vele, és hogy azóta a világ jelentősen megváltozott. Batman elhatározza, hogy utána jár a rejtélynek: Vajon Oliver tényleg az igazi Zöld Íjász? Lehetséges ez egyáltalán? Hogyan támadt fel a semmiből? És mi köze ennek az egészhez a démon Etrigan-nek? 

Őszintén szólva az első 1-2 szám után egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy tetszeni fog ez a sorozat. Itt ez a karakter, aki visszatért a semmiből, és eleinte úgy tűnt, hogy ez kb. mindenki számára teljesen természetes, holott lássuk be, egyáltalán nem az. Itt valami érezhetően nem oké, és ahogy haladt előre a cselekmény, szép lassan elkezdett testet ölteni az egyik legizgalmasabb rejtély, amivel valaha találkoztam képregényekben. Igazából már akkor tudtam, hogy ez nagyszerű menet lesz, amikor Etrigan beszállt a buliba, aki nem mellékesen az egyik kedvenc DC karakterem. 


Smith képregénye többször érint olyan kifejezetten felnőtteknek szánt témákat, mint a prostitúció, a pedofília, korrupt politikusok, vagy éppen az okkultizmus. Mindezt viszont parádés humorral ellensúlyozza, sokszor már csak az vicces, ahogy a szereplők szájába adta a dialógusokat. Mindemellett sikerült úgy körbejárnia a mindenkit foglalkoztató "Mi van a halál után?" kérdést, ahogy az csak képregényekben lehetséges. Ellátogatunk túlvilági helyszínekre, például a DC Univerzum-béli mennyországba is, ahol több ismert karakterrel is összefutunk. 

Mégis ami a legnagyobb erőssége a képregénynek, az maga a főhős: Oliver egy régi vágású fickó, akit nem érdekel a pénz, vagy a modern kütyük. Lehetne ő akár egy Batman 2.0 is, ha nem választott volna szándékosan egy másik ösvényt. Amellett, hogy egy vérbeli macsó, igazi úriember is, aki megválogatja a szavait, különösen ha a szebbik nemmel beszél. Mindemellett azért az ő lába is megremeg álmai nőjének közelében, a Zöld Íjász bizony menthetetlenül romantikus figura. Egyszóval végtelenül szerethető karakter dacára annak, hogy nyilvánvalóan ő sem tökéletes. Vagy inkább épp azért? 


A kötet nagy hangsúlyt fektet Oliver és a Fekete Kanári szerelmi viszonyára, ami mindent egybevéve egy remekül megírt romantikus szál. Külön listát vezetek a kedvenc képregényes párjaimról, az itt látottak alapján jó esélyük van felkerülni a dobogóra. A már említett szereplők mellett olyan karakterek is felbukkannak, mint Aquaman, Hawkman, Flash, Hal Jordan, Deadman és még sorolhatnám. Fontos szerepet tölt be Oliver fia is, Connor Hawke, aki apja halála után öltötte magára a Zöld Íjász jelmezét. Nem mellékesen Oliver egy új ellenfélre is szert tesz: Ő a rejtélyes (és kimondhatatlan nevű) Onomatopoeia, akiről szinte semmit nem tudtunk meg ezen a 367 oldalon. Ki ő? Honnan jött? És miért vette célba az ifjabbik Zöld Íjászt? A karaktert kifejezetten ijesztővé teszi, hogy beszéd helyett folyamatosan hangokat utánoz, ami valami furcsa kialakult perverzió nála. 

Mindent egybevéve Kevin Smith Green Arrow sorozata egy nagyon okosan megírt cucc, ami után biztos, hogy többet fogok olvasni Oliver Queen kalandjairól. Ha téged is érdekel a karakter, ennél aligha találhatsz jobb belépőt. Mindenképp vedd célba! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése