Batman Vol. 2: The Joker War by James Tynion IV & Jorge Jimenez

2021. július 19., hétfő


Őszintén szólva mikor nemrég elkezdtem James Tynion IV Batman sorozatát egyáltalán nem számítottam rá, hogy mennyire ütős mókának nézek elébe. A
Their Dark Designs című első volume alighanem az egyik legjobb Batman sztori, amit valaha olvastam, így érthető, ha magasak voltak az elvárásaim a folytatással. A The Joker War, bár összességében nem okozott csalódást, azért van egy két dolog, amibe muszáj vagyok belekötni. Sorry/not sorry, én már csak ilyen vagyok, viszont nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a hibái ellenére is egy nagyszerű képregény. 

Miután Joker az előző kötetben zseniális módon megfosztotta Batmant minden vagyonától, elszabadult a pokol Gothamben: Az utcán bohócnak öltözött őrültek portyáznak, a fél város lángokban áll. Mivel a Bűn Bohóc Hercegének minden és mindenki a zsebében van, így a rendőrség tehetetlen, ráadásul napok óta hírét sem hallották Batmannek. A Sötét Lovag helyzetét az sem könnyíti meg különösebben, hogy Joker új partnere, Punchline bedrogozta, és lépten-nyomon hallucinációk törnek rá, ám szerencséjére a segítség a legváratlanabb helyről, Harley Quinn képében érkezik... 


Joker motivációja szemmel láthatóan megváltozott: Míg korábban élt-halt ezért az egész macska-egér játékért, most úgy néz ki az egyetlen célja, hogy megsemmisítő csapást mérjen Batmanre. A Bűn Bohóc Hercege ráadásul nem hagyta ki az alkalmat, hogy szembesítse a Sötét Lovagot legnagyobb gyengeségével: Hogy sosem volt képes megölni őt. Pedig hány ember megmenekülhetett volna, ha nem félne átlépni azt a bizonyos határt. Így viszont újra és újra kezdődik elölről ez az egész cirkusz, ami minden alkalommal garantáltan emberáldozatot követel. Tynion IV zseniálisan tálalta ezt az egészet a képregényben, viszont van egy dolog, ami nem hagy nyugodni:

HOL VOLT EZALATT AZ IGAZSÁG LIGÁJA? Egy teljes város irányítását átveszi egy pszichopata tömeggyilkos, felemészt mindent az erőszak, Batmannek se híre, se hamva, és senki a füle botját sem mozdítja? Nem hiszem el, hogy Metropolisban, Central Cityben, vagy akárhol nem ezzel voltak tele a hírek, azt meg mégannyira sem, hogy egy ilyen helyzetben cserbenhagyták volna a Sötét Lovagot. Ezen kicsit nehéz is volt túllendülnöm, hiszen a DC történetei nem csupán Batmanre korlátozódnak, hanem egy elég nagy, egységes univerzumról beszélünk. Vannak helyzetek, amiket Batman tényleg meg tud oldani egyedül, de azért ez egy sokkal nagyobb méretű katasztrófa volt annál. Szerencsére ha már a Ligára nem számíthatott, legalább a Bat Family reagált hősünk hívására. 


Van viszont egy olyan kellemetlen érzésem, hogy már láttunk mostanában hasonlót. Mintha lett volna nem is olyan rég egy sztori, ahol Batman egyik ellenfele átvette a város irányítását és meg akarta törni őt... Ja, hát persze! Tom King of City of Bane című történetének alapkoncepciója egy az egyben ugyanez volt, ráadásul Tynion IV sorozata közvetlenül azután vette fel a fonalat. Ilyen téren tehát a The Joker War nem kimondottan eredeti alkotás, bár tagadhatatlan, hogy a cselekményben és szereplőkben számtalan ponton van eltérés. És való igaz, hogy a City of Bane emléke még túlságosan friss, viszont Tynion szerencséje az, hogy kb. mindent ezerszer jobban csinált, mint King. Olyannyira, hogy igazából minden negatívum semmiségnek tűnik. 


Az író ugyanis iszonyatosan keni-vágja hogyan kell Batman képregényt írni. Zseniálisak a dialógusok/belső monológok, a sztori felépítése vérprofi, egyszerűen lehetetlen letenni a kötetet. És ami a legjobban meglepett, hogy egy olyan szereplő lopta el a showt, aki normál esetben kifejezetten idegesít: Bizony, nagyon úgy tűnik, hogy HARLEY QUINN LETT A LEGÉPESZŰBB, LEGRACIONÁLISABB SZEMÉLY EGÉSZ GOTHAMBEN! Ezt nevezem karakterfejlődésnek! És a hab a tortán, aminek szerintem nagyon sok rajongó örült: Barbara Gordon visszatért Oracle szerepébe, hogy ismét legerősebb fegyverével szálljon harcba: A számítógépével. Mindemellett Tynion elkezdte jobban kibontani Punchline karakterét, akiről egészen biztosan hallunk még a jövőben, kíváncsian várom milyen szerepet szánnak neki. Jorge Jimenez rajzai pedig továbbra is lélegzetelállítóak, már csak a látvány miatt minden pénzt megér ez a kötet. 

Bár a The Joker War alapötlete nem valami eredeti, a kivitelezés annyira jól sikerült, hogy ezt simán el lehet nézni. James Tynion IV alighanem az egyik legtehetségesebb író, aki valaha Batman képregényt írt, és egészen biztos, hogy sok időt szentelek még a munkásságának.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése