The Flash #772-773 + 2021 Annual by Jeremy Adams

2021. október 17., vasárnap


A
The Flash egyértelműen az egyik legerősebb cím jelenleg a DC Comics kínálatában. Az Infinite Frontier kezdetével ugyanis a rajongók legnagyobb örömére ismét Wally West öltötte magára a skarlát jelmezt, ráadásul az új író, Jeremy Adams piszkosul vágja miről is kell szólnia a karakternek. Azok, akik késve szeretnének becsatlakozni, nem árt ha tudják, hogy a soft reboot ellenére (érthetetlen módon) nem indították újra a számlálást az első számtól, így a The Flash #768-ik számától kezdődik az új széria. Ha már valamelyest ismered Wallyt, ennél jobb belépési pontot nem találsz, ha pedig kíváncsi vagy az előző négy füzetről írt kritikánkra, akkor ide kattintva tudod elolvasni. 

Az idei The Flash: 2021 Annual lezárta a korábbi számokban megkezdett téren és időn átívelő őrületes kalandot: Wallyt a sebességmező visszarepítette élete egyik legszörnyűbb pillanatához, amit a Heroes in Crisis című sztoriban élt át (katt ide, ha nem tudod miről van szó!). Ebben a történetben akaratán kívül ugyan, de több bajtársa halálát okozta, az író, Tom King pedig meglehetősen hűvös kritikákat kapott ezért a Wally rajongóktól. Bár sokan szeretnék elfelejteni a Heroes in Crisis-t, szerény véleményem szerint nagy szükség volt ismét előszedni Jeremy Adams képregényeiben. Az idei Annual ugyanis nem csak hogy egészen új megvilágításba helyezi a Szentélyben történteket, de Wally végre valahára feloldozást nyert minden alól, amin keresztülment. Nincs többé bűntudat, sem önmarcangolás. Új, csodálatos holnaphoz érkeztünk, ami telis-tele van reménnyel. 


Mindezek után ki lehet jelenteni, hogy Flash élete ismét tökéletes. Vagyis csak majdnem, mivel a szuperhősködéssel nem keres pénzt, a számlák pedig nem fogják kifizetni magukat. Wally tehát álláskeresésbe kezd, és legnagyobb szerencséjére Mr. Terrific felajánlott hősünknek egy épp neki való pozíciót... Mindeközben Flash egyik régi ellenfelénél korántsem alakulnak ilyen szerencsésen az események: Heatwavenél ugyanis rákot diagnosztizáltak, az orvosok szerint a legjobb, amit tehet, ha elrendezi a dolgait, és megpróbálja kiélvezni a hátralévő idejét. Hamar kiderül, hogy egy piromániásnál csak egy rosszabb van: Egy piromániás, akinek nincs mit vesztenie... 

Az író zseniális humorral tálalja az olyan szorongással teli, de mégis hétköznapi helyzeteket, mint egy szimpla álláskeresés, de ami még jobb, hogy mellette megható percekből sincs hiány: Adams pont nemrég nyilatkozta, hogy épp azért szereti Wallyt, mert egy hihetetlenül empatikus figura, ami a történetben is visszaköszön. A karakter egyik legnagyobb erénye ugyanis, hogy emberszámba veszi ellenfeleit - még az olyan őrülteket is, akiknek az a heppje, hogy hébe-hóba felgyújtanak egy-két kórházat. Mindemellett imádom a családja körében látni Wallyt, hiszen ő és Linda Park abszolút az egyik legjobb páros a képregénytörténelemben, sőt: Ki lehet jelenteni, hogy a szerettei teszik igazán nagyszerűvé hősünket. 


Az új munkahelyet bedobni szerintem remek húzás volt, ugyanis Wally egy olyan helyen kapott állást, ahol a multiverzumot és az időutazást kutatják. Ez egy zseniálisan elültetett plot device, hiszen ezzel végtelen számú lehetőség nyílt meg a sorozat előtt, és tényleg csak a képzelet szabhat határt annak, hogy mit hoz ki belőle az író. Mr. Terrific állítása szerint (aki most már biztos rendszeres visszatérője lesz a sorozatnak) azért kezdték el a kutatást, hogy megelőzzék az esetleges katasztrófákat - de miért van olyan érzésem, hogy épp ők fognak valami iszonyatos galibát csinálni? 

Mindent egybevéve azt kell mondjam, hogy Jeremy Adams The Flash sorozata már most instant klasszikus, és biztos, hogy a legjava még hátravan. Hihetetlen izgalommal nézek a folytatás elé, kb. úgy érzem magam, mint a kissrác a Youtube-on, aki Nintendo 64-et kapott karácsonyra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése