James Bond: Hammerhead by Andy Diggle & Luca Casalanguida

2021. november 1., hétfő


Bár egyáltalán nem áll messze tőlem, az elmúlt tizen-x évben nem igazán foglalkoztatott a James Bond franchise. Ennek oka, hogy Daniel Craig alakítása nálam jó időre hazavágta a karaktert, őszintén szólva a legkevésbé sem csíptem őt a szerepben. Számomra mindig Pierce Brosnan lesz a nagybetűs 007-es, Craigből viszont hiányzik az a megfoghatatlan sárm, ami nélkül (szerintem legalábbis) az általa megformált figura aligha nevezhető James Bondnak. Azt viszont régóta tudom, hogy a Dynamite Entertainment szokott kiadni képregényeket mindenki kedvenc brit titkosügynökéről, ráadásul sokan épp a Pierce Brosnan fanoknak ajánlják őket. Rövid válogatás után úgy döntöttem, hogy a
Hammerhead című kötettel kezdek, de amennyire én látom, kb. bármelyiket választhattam volna, nincs rossz belépőpont. 


A történetben Bondot megbízták, hogy kutassa fel és iktassa ki Krakent - Egy radikális anti-kapitalista terroristát, aki a Britek frissen felújított nukleáris arzenálját vette célba. Ám nem minden az, aminek látszik: Kraken valódi terve ugyanis az, hogy atomcsapást mérjen Londonra, és ezzel gyakorlatilag eltörölje a várost a Föld színéről. De ki lehet ő valójában, és mit nyer mindezzel? Mindeközben a 007-es észre sem veszi, hogy már az elejétől kezdve az orránál fogva vezetik... 

Megmondom őszintén, nem vártam sokat ettől a kötettől, de azt kell mondjam, hogy ez az egyik legjobb nem szuperhősös képregény, amit idén olvastam. Minden benne van, amiért szeretjük James Bondot: Laza és ellenállhatatlan főhős, aki teljesen természetesnek veszi a körülötte uralkodó káoszt, emlékezetes főgonosz, hajmeresztő akció, na és persze egy csipetnyi romantika, amiről azért mind tudjuk, hogy csak egy újabb múló futókaland. Kraken ráadásul volt annyira agyafúrt, hogy kihasználja a 007-es legnagyobb gyengeségét - így belegondolva simán ki merném jelenteni, hogy James Bond minden idők legnépszerűbb szexfüggő karaktere. Luca Casalanguida rajzai szintén nagyon pofásak, bármelyik kiadónál megállná a helyét ez a minőség. 


A készítők nem igazán akarták megújítani a Bond franchiset, vagy új status-quot felállítani, és ez alighanem a legjobb döntés volt a részükről. Elvégre van egy évtizedek óta bejáratott recept, amit már lehet, hogy ezerszer láttunk, de minek változtatnának rajta, ha ugyanúgy működik? Nincs itt semmi más, csak a hamisíthatatlan James Bond élmény, de az a maximumra járatva. Se több, se kevesebb.

Ha már kicsit unod a szuperhősöket, mindenképp adj egy esélyt a James Bond: Hammerhead-nek. Ez egy igazán nagyszerű, érett képregény és megkockáztatom, hogy jobban szórakoztam rajta, mint bármelyik Bond filmen, amit volt szerencsém látni. A Dynamite Entertainmentnél nagyszerű kezekben van a franchise, remélem még sok hasonló sztorival megörvendeztetnek minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése