Shazam (2021) #1-4 by Tim Sheridan & Clayton Henry

2022. február 23., szerda


Billy Batson kétség kívül minden idők egyik legszerethetőbb szuperhőse. Nem csak azért, mert olyan erős, mint Superman, vagy mert mókásan néz ki a piros ruciban, hanem mert mindemellett legbelül ő csak egy átlagos tizenéves gyerek, aki ártatlansága, bátorsága és végtelen optimizmusa miatt méltó is erre az óriási hatalomra. Legnagyobb örömömre David F. Sandberg 2019-es mozija is tisztelettel nyúlt a karakterhez, melynek eredményeképp minden idők egyik legjobb és legképregényhűbb élőszereplős DC filmjét kapták a rajongók. A tavalyi Infinite Frontier névre keresztelt képregényes soft reboot után azonban eddig sajnos csak egy 4 számos minisorozat jelent meg a karakterről, ami ráadásul nem is teljesen önálló sztori, hanem a napokban elkaszált Teen Titans Academy kiegészítése. Ez utóbbiból én egy számot sem olvastam, és amúgy nem is igazán érzem a hiányát, a Shazam-hoz elég, ha az alapkoncepciót ismered. 

A történetben Billy Batson a Teen Titans Academy tanulója, egy iskoláé, amit az eredeti Titánok hoztak létre, hogy kikupálják a szuperhősök új generációját. Billy egy ideig próbálja rejtegetni társai elől, hogy ő Shazam, ám jelenleg ennél nagyobb problémája is van: Az ereje ugyanis egy ideje rendetlenkedik, megbízhatatlanná vált, és mindig a lehető legrosszabbkor hagyja őt cserben. Ami viszont ennél is rosszabb, hogy már nem tudja családjával megosztani hatalmát, többek között Freddyvel sem, aki halálos betegségben szenved. Billy mindent megtesz, hogy visszaszerezze erejét és ezzel megmentse fogadott testvérét, még ha ezért szó szerint a poklot is kell megjárnia... 


Az író, Tim Sheridan remekül ráérzett Billy karakterére, pontosan érti miről is kell szólnia, és bár egy négy számra limitált sorozatban szerintem aligha lehet igazán nagyot, vagy maradandót alkotni, azt kell mondjam, hogy egészen élveztem ez a sztorit. A humor, ami a képregény legnagyobb húzóereje kifogástalan. Az alaphangulat pont olyan könnyed, mint amit az ember elvár a karakter esetében, de közel sem annyira, hogy az egész súlytalan legyen. Egyébként ha valamire jó volt ez a négy szám, az pont az, hogy egy kicsit meghozza az érdeklődésemet a Teen Titans Academy fellapozásához, viszont mivel az kaszát kapott, így nem tudom mennyire éri meg belekezdeni. 

Mivel az akadémián tanítanak, így felbukkannak az eredeti Titánok, vagyis Nightwing, Beast Boy, Starfire, Raven és Cyborg, emellett  Doctor Fate, sőt, az új Superman, Jon Kent is, akivel hősünknek ráadásul első ízben volt szerencséje találkozni. A sztori vége felé szerepel Black Adam is, habár közel sem abban a formában, mint megszokhattuk. Bár a képregény valamelyest elmagyarázza hogy lett Black Adamből... izé... Csak ADAM, így sem teljesen értem, mivel ha minden igaz, a Future State című event hasábjain rejlik a válasz. Hogy ez utóbbit nem olvastam, sokkal inkább zavaró tényezőnek bizonyult, mint hogy kihagytam a Teen Titans Academy számait, viszont a Future State alapötlete olyannyira bukásra volt ítélve már az elejétől, hogy nem is tervezem pótolni ezt a hiányosságot. 


Nem tökéletes tehát Tim Sheridan Shazam minije, jobb lett volna ezt az egészet standalone sztoriként megcsinálni, de ami még sokkal jobb lett volna, az egy hosszabb ongoing sorozat ahelyett, hogy csak négy nyamvadt számot, meg egy bukott képregénysorozatot áldoztak erre a nagyszerű karakterre. Billy Batson ennél többet érdemel, és hiába volt alapvetően jó az irány, ez így nekem kicsit kevés. Kár, mert Clayton Henry rajzai is gyönyörűek - mióta elindult az Infinite Frontier, gyakorlatilag egyetlen csúnya képregénnyel sem találkoztam az újak közül. 

Röviden: Ha hozzám hasonlóan az egyik kedvenc DC karaktered Shazam, vagy csak idáig pörgetted a Teen Titans Academy-t akkor adhatsz egy esélyt a sorozatnak, ha viszont ezek egyike sem igaz rád, akkor nyugodtan kihagyhatod. Kicsit aggódom amiatt, hogy milyen szerepet szánnak még Billynek az Infinite Frontier során - bízok benne, hogy nem hagyják sokáig a kispadon ülni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése